mamaplus

Burse mai mari pentru elevii, studenţii, masteranzii şi doctoranzii din Moldova

-
//
27.05.2021

Elevii, studenții, masteranzii şi doctoranzii vor beneficia de burse mai mari. Majorarea acestora cu 2,3 la sută a fost aprobată miercuri de Guvern, care a alocat aproape şase milioane de lei. Bursele vor creşte retroactiv, din 1 ianuarie.

"La data intrării în vigoare a prezentei hotărârii elevilor şi studenților se va aloca un supliment egal cu diferența dintre bursa stabilită conform acestei hotărâri şi bursa achitată pentru perioada de la 1 ianuarie 2021 până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, susține Lilia Pogolșa, ministrul în exercițiu al Educației, Culturii și Cercetării.

Documentul prevede că studenții care îşi fac studiile la licență vor ridica, în funcție de gradul bursei, între 740 şi 945 de lei. Bursa socială, acordată studenților din familiile nevoiaşe va fi de 500 de lei. Iar cei de la masterat vor primi 1015 lei pe lună.

Elevii şcolilor profesionale vor beneficia de burse între 570 şi 740 de lei. Totodată, bursa socială pentru elevi va fi de 435 de lei.

De asemenea, vor creşte şi bursele de merit. Astfel, bursa Republicii va fi 1640 de lei, bursa Preşedintelui Republicii Moldova va constitui 1490 de lei, iar bursa Guvernului - 1365 de lei.

Pentru doctoranzi şi medicii rezidenți, alocațiile vor varia între 1245 şi 1420 de lei în funcție de anul de studii. Hotărârea Guvernului va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.