mamaplus

Boris Gîlca despre valul de viroze la copii: "Deja suntem la limită"

-
//
19.12.2022

Săptămâna trecută au fost înregistrate 5 221 de cazuri de infecții virale ale căilor respiratorii, ceea ce constituie cu 1 537 de cazuri mai mult față de perioada 5-11 decembrie. Dintre acestea 3 248 de cazuri, au fost raportate la copii, ceea ce constituie 62 % din numărul total.

Despre acest lucru a anunțat șeful direcției generale asistență socială și sănătate a primăriei Chișinău, Boris Gîlca, în cadrul ședinței operative a serviciilor primăriei Chișinău de astăzi, 19 decembrie.

„Avem o presiune enormă pe spitalele pentru copii. Este depășit numărul de internări față de număr de paturi. Este o situație neconformă. Am identificat spații suplimentare, dar deja suntem la limită”, a declarat acesta.

Potrivit lui Boris Gîlca, ieri, 18 decembrie, la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii au fost înregistrate 73 de adresări, dintre care doar 17 copii au fost internați, din cauza lipsei de paturi. De asemenea, în acest spital sunt internați peste 130 de copii, însă disponibile sunt doar 100 de paturi.

Tot săptămâna trecută, au fost confirmate 76 de cazuri de gripă, dintre care 54 la copiii (vârsta cuprinsă între  0 și 17 ani). Dintre aceștia, 68 de pacienți au fost internați în spitale.

În ceea ce privește vaccinarea antigripală, Gîlca a menționat că în municipiul Chișinău este practicată vaccinarea. Conform acestuia, au fost utilizate peste 95 % din numărul de vaccinuri antigripale recepționate. Persoanele care fac parte din grupurile de risc sunt îndemnate să contacteze medicii de familie și să efectueze vaccinul antigripal.