mamaplus

Boris Gâlcă: „Dacă şcolile se deschid la 1 septembrie, atunci grădinițele – cu o lună mai târziu”

-
//
13.08.2020

Boris Gâlcă, șef-adjunct al Direcției asistență socială și sănătate, a explicat scenariul epidemiologic al capitalei. În opinia specialistului, „dacă şcolile se deschid la 1 septembrie, atunci grădinițele – cu o lună mai târziu”.

„Urmărim deja a patra săptămână la rând, în special în Chișinău, o creștere exponențială a infecției. Cu regret, acele măsuri de sănătate publică, care sunt foarte bune, nu sunt respectate și, cel mai probabil, vom fi încă într-o perioadă de alertă în sănătate publică pe o durată neclară, cel puțin pentru mine, la această etapă. 

Sunt îngrijorat de începerea noului an școlar de la 1 septembrie, când vom avea în Chișinău o concentrație mult mai mare de populație, vor veni studenții de la țară, vor începe școlile de la 1 septembrie, se vor deschide și grădinițele, vom avea o concentrație mare de populație atât în stradă, spații închise, cât și în transportul public. Din aceste considerente, aș recomanda ca școlile și grădinițele să fie deschise gradual. Dacă specialiștii vor decide ca de la 1 septembrie să înceapă anul școlar, se va decide dacă să înceapă fizic sau online. Dacă va începe fizic, cu certitudine grădinițele ar trebui deschise ceva mai târziu, la o diferență de 2 săptămâni sau chiar o lună de zile, ca să evităm niște concentrații masive și aglomerări de populație, fiindcă atunci marile focare de coronavirus nu vor fi probabil în școli și grădinițe, dar vor veni din stradă, din troleibuze, din maxi-taxi. Trebuie să fim foarte atenți în acest sens”, a explicat Boris Gâlcă.