mamaplus

Barbie lansează prima sa păpușă cu Sindromul Down. Cum arată

-
//
26.04.2023

Barbie lansează prima sa păpușă cu sindromul Down, în încercarea de a ajuta mai mulți copii să găsească o jucărie care să îi reprezinte. Firma a încheiat un partenerat cu o organizație de caritate din SUA și cu experți medicali pentru a crea o parte din „cea mai diversă și incluzivă linie de păpuși”.

mamaplus

Șefii Mattel au declarat că au vrut să scoată această păpușă pentru a „permite tuturor copiilor să se vadă în Barbie”. Aceștia au încheiat un parteneriat cu Societatea Națională pentru Sindromul Down (NDSS) din SUA pentru a aduce produsul pe piață, transmite mediafax.ro.

Măsură a fost salutată de organizațiile caritabile, Carol Boys, directorul executiv al Asociației Sindromului Down din Marea Britanie, a declarat: „Copiii din comunitatea noastră se vor putea juca cu o păpușă care îi reprezintă”.

Ellie Goldstein, un model britanic cu sindromul Down care a apărut într-o campanie cu nouă Barbie, a declarat că este „atât de fericită” să vadă nouă păpușă.

Ea a adăugat: „Diversitatea este importantă pentru mine, deoarece oamenii trebuie să vadă mai mulți oameni că mine în lume și să nu fie ascunși”.

Mattel a declarat că a consultat NDSS și profesioniști din domeniul medical pentru a informa procesul de design, introducând o nouă sculptură a fetei și a corpului pentru a fi mai ilustrativă pentru femeile cu sindromul Down, inclusiv un cadru mai scurt și un trunchi mai lung, potrivit The Guardian .

Ghidat de NDSS, colierul pandantiv roz al păpușii, cu trei chevronii în sus, reprezintă cele trei copii ale cromozomului 21, care este materialul genetic ce cauzează caracteristicile asociate cu această afecțiune.

Chevronii, sau săgețile, reprezintă „cei câțiva norocoși” care au în viață lor pe cineva cu sindromul Down. Păpușă face parte din linia Barbie Fashionistas, care a fost lansată în 2022. Această cuprinde, de asemenea, o Barbie cu un picior protetic, o Barbie care folosește un scaun cu roțile și păpuși de sex masculin care sunt mai subțiri și mai puțin musculoase. Mattel a descris această colecție că fiind „cea mai diversă și incluzivă linie de păpuși, oferind o varietate de tonuri de piele, culori ale ochilor, culori și texturi de par, tipuri de corp, dizabilități și mode, pentru a inspiră și mai multe povești”.

În ultimii ani, Mattel a lansat linii Barbie mai incluzive, inclusiv una inspirată de femei din viață reală care au depășit normele societății. În 2017, a lansat o păpușă purtând un hijab, după modelul lui Ibtihaj Muhammad, o scrimeră care a devenit prima americană care a concurat și a câștigat o medalie olimpică purtând acest articol de îmbrăcăminte.

„A fost o onoare să lucrez cu Barbie la păpușă Barbie cu sindromul Down”, a declarat Kandi Pickard, președintele și directorul executiv al NDSS. „Acest lucru înseamnă atât de mult pentru comunitatea noastră, care pentru prima dată se poate juca cu o păpușă Barbie care arată că ei. Această Barbie servește că un memento că nu trebuie să subestimăm niciodată puterea reprezentării. Este un pas uriaș înainte pentru incluziune și un moment pe care îl sărbătorim”.

Modelul rochiei cu mânecă bufantă a păpușii prezintă fluturi și culorile galben și albastru, simboluri asociate cu conștientizarea sindromului Down.