Bărbatul care sfidează legile naturii: Aleargă 560 km fără oprire

Bărbatul care sfidează legile naturii: Aleargă 560 km fără oprire

-
//
16.05.2016

Dean Karnazes, un american de 56 de ani a devenit faimos în întreaga lume din cauza abilității sale de a alerga fără oprire sute de kilometri fără să simt nici un pic de oboseală.

Bărbatul care sfidează legile naturii: Aleargă 560 km fără oprire

Însă, reușește acest lucru din cauza unei boli genetice extrem de rare de care suferă.

A alergat la un maraton la Polul Sud, pe temperaturi de -25 de grade, a sfidat legile naturii și a participat la 50 de maratoane în 50 de zile, în 50 de state americane diferite, iar, în mod surprinzător, a fugit 560 de kilometri fără oprire în 80 de ore și 44 de minute, timp în care nu a dormit nici o secundă, pentru că, spune el, nu simte nici un fel de oboseală.

Abilitatea sa a atras atenția întregii lumi și chiar și lui Stan Lee, ”părintele benzilor desenate” și creatorul eroilor celebri precum X-men, Batman sau Spiderman. Ceea ce îl face pe Dean atât de special e faptul că suferă de o boală genetică extrem de rară din cauza căreia este imun la epuizare fizică, potrivit Daily Mail.

Acesta a fost testat de mai mulți oameni de știință, care au rămas uimiți de genetica organismului acestuia. Cercetătorii au descoperit, stupefiaţi, că, spre deosebire de orice vieţuitoare, nu doar oameni, muşchii lui Karnazes nu secretă cantităţi mari de acid lactic, indiferent de durata sau intensitatea efortului depus de acest supraom.

Mai mult decât atât, dacă Karnazes îşi forţează organismul pentru a alerga circa 100 kilometri fără pauză, nivelul acidului lactic din muşchii săi începe să scadă în loc să crească, transformându-l, astfel, pe Dean într-o persoană imună la oboseală, fiind considerat superom.Medicii şi specialiştii nu au reuşit încă să explice cum pot lucra plămânii şi inima sa când sunt supuse unor eforturi care ar duce, în mod normal, la colaps.

Toţi cei care practică sporturi de anduranţă sunt nevoiţi să se oprească atunci când acidul lactic este acumulat în muşchi şi, deci, rezervele de energie nu mai există, dar organismul lui Dean Karnazes face excepţie de la această regulă.

Sursa