mamaplus

Bălți: Mai multe clase în limba ucraineană vor fi deschise la un liceu

-
//
24.10.2024

Copiii refugiați din Ucraina, precum și cei de origine ucraineană din Republica Moldova, vor avea posibilitatea de a studia în limba ucraineană în municipiul Bălți.

mamaplus

Astfel, începând cu 1 septembrie 2025, Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hașdeu” va deschide clase cu predare în limba ucraineană, unde studierea limbii române va fi obligatorie, transmite Știri.md.

„Incluziunea refugiaților ucraineni în sistemul educațional este o prioritate pentru minister. Ne dorim ca niciun copil să rămână fără acces la educație”, a declarat Ivan Duminică, șeful Serviciului politici în domeniul relațiilor interetnice din cadrul Ministerului Educației și Cercetării.

De menționat că această inițiativă a fost discutată recent în cadrul unei întâlniri organizate de MEC, la care au participat reprezentanți ai Direcției învățământ, tineret și sport din Bălți, Serviciului de Asistență Psihopedagogică, Universității de Stat „Alecu Russo”, Agenției ONU pentru Refugiați, Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova și ai Centrului de Caritate pentru Refugiați.

„Prin deschiderea acestor clase în limba ucraineană, ne angajăm să oferim o educație de calitate tuturor copiilor din Bălți, inclusiv celor refugiați”, a declarat Sergiu Coceaș, consultant principal în Direcția politici în domeniul învățământului general de la MEC.

Autoritățile au anunțat că organizarea claselor primare cu predare în limba ucraineană va urma modelul Gimnaziului nr. 8 „Taras Șevcenco” din Chișinău, care găzduiește în prezent 211 copii refugiați din Ucraina.