mamaplus

Avortul, interzis după a șasea săptămână de sarcină. Unde a apărut o astfel de lege

-
//
20.05.2021

Controversata lege care interzice avorturile după săptămâna a șasea de sarcină a fost semnată de guvernatorul statului american Texas. Deși va intra în vigoare la 1 septembrie, legea are, totuşi, slabe şanse să producă efecte. 

Legea - supranumită „a bătăii de inimă” - permite oricui să dea în judecată un cadru sanitar sau alte persoane care ajută o pacientă să obţină un avort după ce este detectată prima bătaie de inimă a fătului nenăscut. Chiar și cei care îi dau bani unei paciente pentru avort sau o transportă la clinica medicală sunt pasibili de sancțiuni.

”Creatorul ne-a înzestrat cu dreptul la viață. Cu toate acestea, milioane de copii îşi pierd dreptul la viață în fiecare an, din cauza avortului. În Texas, noi lucrăm la salvarea acelor vieți”, a transmis guvernatorul Greg Abbott. 

În ciuda optimismului arătat de guvernator şi cei ce-l înconjurau la momentul semnării legii, există şi contestatari. Se consideră că legea ar produce efecte catastrofale în Texas. Se are în vedere faptul că, din cauza pandemiei, unele paciente au fost nevoite să aştepte chiar şi două luni pentru un avort.

Legea, însă, nu are mari şanse să intre în vigoare. Alte 8 state au introdus legi similare, iar toate au fost blocate în instanță. Inițiatorii legii, deopotrivă republicani şi democrați, rămân, totuşi, optimişti.

Texasul este la 25-a restricție a avortului în ultimul deceniu, însă aceasta este mult mai crudă, deoarece permite acțiuni în instanță împotriva celor implicați în efectuarea unei întreruperi de sarcină.