mamaplus

Avocatul Poporului: Drepturile copiilor, cel mai puțin respectate în R. Moldova

-
//
11.12.2023

Drepturile copiilor sunt cele mai respectate în țara noastră, susțin 62 la sută din respondenții studiului ”Percepția asupra drepturilor omului în Republica Moldova”. Totodată, peste 70 la sută din persoanele chestionate declară că sunt bine informate la această temă.

mamaplus

Potrivit studiului cele mai respectate drepturi ale copiilor sunt în domeniul sănătății și educației, iar printre cele mai puțin respectate este dreptul de a fi protejat de toate formele de violență și de a participa la luarea deciziilor, transmite Radiomoldova.md

Studiul reflectă o tendință pozitivă, totuși, pentru anumite categorii de copii lucrurile sunt diferite, susține Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi: „Drepturile cele mai puțin respectate ale copiilor cu dizabilități și a copiilor săraci au rubricile cele mai de jos. Avem o rată foarte mare de sărăcie a copiilor în Republica Moldova. Este 28,45 în general. În aceste condiții nici nu putem vorbi despre respectarea drepturilor copiilor”.

Conform aceluiași studiu, dreptul la sănătate, protecție socială și la un proces echitabil, sunt cel mai des încălcate drepturi ale cetățenilor iar categoriile cele mai vulnerabile sunt deținuții și ex deținuții, persoanele infectate cu HIV și cele cu venituri mici, deoarece nu-și cunosc drepturile. În perioada 2022-2023, autoritățile au făcut pași importanți pentru a îmbunătăți legislația privind respectarea drepturilor omului, a comunicat la un forum tematic, Secretarul de Stat de la ministerul Justiției, Stanislav Copețchi.

„În Parlamentul Republicii Moldova se află proiectul de modificare a Codului Penal și Codului Contravențional. Sunt aduse anumite îmbunătățiri care sunt conexe intereselor copiilor. Pentru anul 2024 au fost prevăzute mai multe acțiuni pe segmentul îmbunătățirii drepturilor omului, printre care: aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Protocolului nr. 12 la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale privind combaterea discriminării. De asemenea, modificarea legii cu privire la asistența juridică garantată de stat”.

Studiul “Percepția asupra drepturilor omului” a fost realizat de CBS- Axa în perioada 26 septembrie -12 octombrie pe un eșantion de aproximativ 1.600 de persoane, din 13 regiuni ale țării, care au fost chestionați prin metoda față-în-față. Amintim că astăzi marcăm Ziua Internațională a Drepturilor Omului și 75 de ani de la adoptarea Declarația Universală a Drepturilor Omului de Adunarea Generală a ONU.