mamaplus

Avertizare: Apa din două cișmele publice din capitală este periculoasă pentru sănătate

-
//
21.06.2022

Apa din două cișmelele publice din orașul Durleşti este atât de poluată, încât le poate pune sănătatea în pericol celor care o consumă. Cel puțin asta arată analizele de laborator. Pe lângă depășiri de patru ori ale normei de nitrați, specialiştii au identificat şi bacterii din fecale. Epidemiologii nu recomandă utilizarea apei nici la spălatul vaselor, însă localnicii continuă să o bea.

Cișmelele de pe strada Ştefan Vodă 74 şi 78 din Durleşti reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea consumatorilor, iar pentru bebeluşii de până la trei ani poate fi chiar fatală, atenționează specialiştii. Centrul Municipal pentru Sănătate Publică a recomandat Primăriei să instaleze un panou de atenționare despre calitatea proastă apei, lucru care aşa şi nu s-a întâmplat. Am surprins mulți oameni care se opresc şi-şi potolesc setea pe timp de vară, iar locuitorii din preajmă o utilizează la irigarea culturilor din grădină.

Centrul Municipal de Sănătate Publică susține că apa de la cişmele devine şi mai periculoasă pe timp de caniculă, când temperaturile ridicate sunt prielnice înmulțirii agresive a bacteriilor din fecale. Apa a devenit extrem de poluată de câțiva ani şi din cauza acțiunilor populației.

"Sunt multe gospodării unde deşeurile lichide, solide se aruncă, chiar şi apele uzate se aruncă, cotețe pentru purcei, haznale, pentru că Durleştiul nu este centralizat sută la sută şi evident că sunt haznale care nu sunt impermeabilizate şi apele se scurg în sol", a menționat Tudor Puiu, medic igienist Centrul Municipal de Sănătate Publică.

Centrul Municipal de Sănătate Publică susține că încă în 2020 a expediat Primăriei o serie de recomandări, care au fost însă ignorate. Am încercat să discutăm cu edilul localității, Eleonora Șaran,dar nu ne-a răspuns nici la apeluri, nici la mesaje. Potrivit ANSP, 75 la sută dintre cișmelele şi fântânile din țară au apă poluată. În ultimii şase ani, în Moldova s-au înregistrat 61 de cazuri de intoxicații cu nitrați din apă, majoritatea fiind la copii.