mamaplus

Avertisment dur al OMS despre „accelerarea” pandemiei. Care este cea mai mare amenințare

-
//
23.06.2020

Pandemia de COVID-19 „continuă să accelereze” pe plan mondial, în contextul în care „ultimul milion de cazuri a fost semnalat într-un interval de doar în opt zile”, a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Ghebreyesus.

„Ştim că pandemia este mai mult decât o criză sanitară, este o criză economică, socială şi, în numeroase țări, politică. Efectele ei se vor face simțite timp de decenii”, a adăugat el într-o conferință de presă organizată în format virtual de emiratul Dubai.

Consecințele relaxării restricțiilor

Avertismentul lansat de directorul OMS intervine într-o perioadă în care multe țări au intrat într-o etapă de relaxare a restricțiilor, pentru a-şi relansa economiile naționale.

Săptămâna trecută, directorul OMS a declarat că această nouă fază este „periculoasă”, considerând că, în pofida nevoii de a ieşi din starea de izolare, noul coronavirus continuă „să se propage cu rapiditate” şi că acest virus rămâne „mortal”.

„A fost nevoie de trei luni pentru ca primul milion de cazuri să fie semnalate, însă ultimul milion de cazuri a fost semnalat în doar opt zile”, a insistat directorul OMS, luni.

El a îndemnat, totodată, guvernele şi companiile din lumea întreagă să se pregătească pentru eventuale pandemii viitoare, care ar putea să apară „în orice țară, în orice moment, şi să ucidă milioane de persoane pentru că nu ne-am pregătit”.

„Nu ştim unde şi nici când se va produce următoarea pandemie, dar ştim că ea va avea un impact teribil asupra vieții şi economiei mondiale”, a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cea mai mare amenințare globală

Absența unei conduceri globale şi a unității în lupta împotriva noului coronavirus reprezintă o amenințare mai mare decât epidemia în sine, a mai declarat luni directorul OMS.

Tedros Adhanom Ghebreyesus nu a dorit să dezvolte această afirmație, însă OMS a fost criticată de anumite state membre, în special de Statele Unite ale Americii, care au spus că este o organizație prea slabă, prea lentă şi prea „dedicată Chinei” în eforturile depuse pentru limitarea pandemiei de coronavirus.

Alte state membre au cerut o revizuire a reacției organizației în fața pandemiei, iar Australia a cerut ca OMS să aibă mai multe prerogative, care să îi permită să reacționeze mai repede în situații de criză sanitară.

„Lumea are nevoie disperată de unitate națională şi de solidaritate globală. Politizarea pandemiei a exacerbat-o”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus la un forum medical - World Government Summit - organizat în format virtual de emiratul Dubai.

„Cea mai mare amenințare cu care ne confruntăm acum nu este virusul în sine, ci absența unei solidarități globale şi a unei conduceri globale”, a adăugat el.

Pandemia de COVID-19 a făcut cel puțin 465.300 de victime pe plan mondial după ce China a anunțat în mod oficial apariția bolii în decembrie 2019, potrivit unui bilanț întocmit de AFP duminică, la ora 19:00 GMT, pe baza unor surse oficiale.