mamaplus

Au apărut afinele în piețe: Prețurile mari nu-i sperie pe cumpărători

-
//
17.07.2023

S-au copt afinele, iar culesul este în toi. În piețele din Republica Moldova, un kilogram costă mai mult decât unul de carne, dar fructele sunt la mare căutare datorită proprietăților nutritive.

mamaplus

Tatiana Bordian-Balan a create o plantație de afine în apropierea satului Dolna, raionul Străşeni. Plantația asigură o parte din piața internă și asigură locuri de muncă, transmite Tvr Moldova.

TATIANA BORDIAN-BALAN, producător de afin: „Anul acesta, avem plantaţia nouă sădită acum trei ani şi o roadă foarte bună, foarte frumoasă şi foarte gustoasă. Mulţi nu ştiau ce este aceasta. Acum, foarte multă lume cunoaşte pomuşara ca afin ţi solicită”.

Afinele au nevoie de conditii speciale, de la sol până la irigatii.  Din acest motiv, se numătă printre cele mai scumpe fructe.

GHEORGHE BOTNARU, agronom: „PH-ul solului trebuie să-l menţine,  pH-ul apei tot trebuie să-l menţinem. Caută să fie udată la fiecare 24 de ore măcar cu 6 litri de apă la plantă”.

Un kilogram de afine este vândut în pieţele din Republica Moldova cu 180 de lei. Au un conţinut scăzut de calorii şi se numără printre fructele cu cel mai mare conținut de antioxidanți.

SERGIU MUNTEANU, medic nutriţionist: „100 de grame de afine conţin numai 57 de kilocalorii. Sunt o multitudine de diete pe baza de afine pentru a slăbi. Dar luând deoparte impactul acesta caloric, reprezintă un depozit enorm de antioxidanţi, polifenoli, diferite minerale, vitamine. De exemplu în afine concentraţia de vitamina C, este de 20 de ori mai mare ca în lămâie”.

Potrivit estimărilor, în Republica Moldova sunt cultivate aproape 20 de hectare de plantații de afine.