mamaplus

Atenție la aprinderea focului în sobe! Mai mulți minori s-au intoxicat cu monoxid de carbon

-
//
26.10.2020

A început sezonul de încălzire și salvatorii deja au înregistrat primele cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon.

Astfel, sâmbătă, un minor în vârstă de 12 ani și alt băiat în vârstă de 18 ani din Puhăceni, Anenii Noi, au solicitat serviciul de urgență după ce s-au simțit rău.

Medicii au stabilit că ambii au simptome ale intoxicației cu monoxid de carbon. Persoanele au primit îngrijiri la domiciliu, fără a fi spitalizate.

Un alt caz similar a avut loc în seara zilei de 24 octombrie în localitatea Gaigar, raionul Ceadîr-Lunga. Aici din cauza unei sobe defecte s-a intoxicat o persoană în vârstă de 58 de ani și un minor în vârstă de 7 ani. 

Iar în municipiul Cahul, de îngrijiri medicale au avut nevoie membrii unei familii cu doi copii de 6 și 5 ani. Aceștia au solicitat serviciul medical în dimineața zilei de 25 octombrie, după ce au simțit stări de rău. 

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă populația să respecte regulile de exploatare a instalațiilor de încălzit, iar înainte de începerea sezonului rece să verifice starea sobelor și să nu le utilizeze în cazul în care acestea au defecțiuni. Exploatarea acestora poate fi efectuată doar în cazul în care nu au defecțiuni și nu emană gaze periculoase. În caz de situații de risc oamenii pot apela Serviciul 112.