mamaplus

Astăzi intră în vigoare a treia opțiune pentru indemnizația de îngrijire a copilului

-
//
01.09.2022

O nouă opțiune pentru indemnizația de îngrijire a copilului intră în vigoare din 1 septembrie. Părintele care intră în concediu va putea opta pentru o indemnizație de 90% din salariul pe ultimele 12 luni  dacă alege să o ia până la vârsta de un an și două luni a copilului. De asemenea, rămân valabile opțiunile existente, transmite IPN.

Casa Națională de Asigurări Sociale precizează că, în cazul solicitării indemnizației lunare pentru creșterea copilului conform opțiunii până la împlinirea vârstei de 3 ani, cuantumul indemnizației va constitui 30% din baza de calcul, de la data acordării concediului până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, dar nu mai puțin decât cuantumul  indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului a persoanei asigurate (740 de lei).

În cazul solicitării indemnizației lunare pentru creșterea copilului conform opțiunii pentru o perioadă de 24 luni, cuantumul indemnizației va constitui: 60% din baza de calcul, de la data acordării concediului pentru 12 luni, dar nu mai puțin decât cuantumul dublu al indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului a persoanei asigurate (1480 de lei), precum și 30% din baza de calcul pentru următoarele 12 luni, dar nu mai puțin decât cuantumul indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului a persoanei asigurate (740 de lei).

În cazul solicitării indemnizației lunare pentru creșterea copilului conform opțiunii pentru o perioadă de 12 luni, cuantumul indemnizației va constitui 90% din baza de calcul, de la data acordării concediului pentru 12 luni, dar nu mai puțin decât cuantumul triplu al indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului a persoanei asigurate (2 220 de lei).

Pentru perioada concediului pentru îngrijirea copilului după expirarea celor 12 și 24 de luni de concediu și până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se acordă. Opțiunea solicitată inițial pentru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului nu poate fi modificată ulterior.

În cazul concediului pentru îngrijirea copilului folosit de părinți în fracțiuni, primele 12 luni ale concediului se calculează de la solicitarea inițială a concediului respectiv pentru acest copil.

Totodată, prin modificările operate a fost extins termenul de acordare a concediului paternal de la 56 zile la 12 luni de la nașterea copilului. Astfel, concediul paternal cu o durată de 14 zile calendaristice poate fi acordat tatălui în termen de 12 luni de la nașterea copilului.