mamaplus

Astăzi începe sesiunea suplimentară de Bacalaureat

-
//
15.07.2024

În perioada 15-19 iulie, va avea loc sesiunea suplimentară în cadrul examenului național de bacalaureat. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la sesiunea suplimentară s-au înscris circa 3288 de elevi, care vor susține probele de examen în 14 Centre de bacalaureat.

mamaplus

Probele de examen vor începe la ora 10:00. Pe 15 iulie va avea loc examenul la Limba și literatura română (alolingvi); 16 iulie – Limba de instruire; 17 iulie – Limba străină; 18 iulie – Disciplina de profil; iar pe 19 iulie elevii vor susține examenul la Disciplina la solicitare, transmite Moldova1.md.

În cadrul probei de examen la limba și literatura română (alolingvi) vor participa 184 candidați. La cea de-a doua probă de examen – limba de instruire, s-au înscris 211 candidați. La proba de examen la limba străină, care se va desfășura la data de 17 iulie urmează să participe 989 elevi, iar la proba de profil, cea de-a patra probă de examen – 2317 candidați. La disciplina la solicitare, proba de examen pe 19 iulie, vor participa 319 elevi.

Comisia Națională de Examene a aprobat constituirea Comisiilor Republicane de Evaluare. În total, în sesiunea suplimentară vor activa 15 comisii, în care vor fi încadrați 123 de profesori evaluatori.

„Una dintre concluziile din acest an este că se impune o analiză a contestaților pe care le primim din partea elevilor. După publicarea notelor vom face o analiză exhaustivă alături de colegii de la Agenția Națională pentru Curiculum și Evaluare, pentru a stabili care evaluatori, lucrările căror evaluatori au fost cel mai des contestate și cum putem în următorii ani reduce situațiile când, ca urmare, a contestaților notele sunt revizuite”, a declarat ministrul Educației, Dan Perciun.

Dan Perciun a specificat că este foarte important ca evaluarea lucrărilor să fie obiectivă, iar elevii să fie mulțumiți de modul în care au fost evaluați.

„Contează foarte mult pentru noi ca evaluarea lucrărilor să fie corectă din start, să fie obiectivă și toată lumea să fie satisfăcută de modul în care au fost evaluați. Respectiv, vom face aici un efort alături de colegii de la Agenția Națională pentru Curiculum și Evaluare, să monitorizăm, să evaluăm modul în care s-au evaluat lucrările, pentru a îmbunătăți lucrurile în următorii ani și a avea acest punct de pornire și punct de reper. Ne vom axa în special pe disciplina Limba română”, a adăugat ministrul.

Testele de examen vor fi verificate în perioada 15-23 iulie, iar rezultatele vor fi afișate în Centrele de Bacalaureat la 24 iulie curent. Candidații la examenul de bacalaureat vor avea la dispoziție 48 de ore pentru depunerea contestațiilor – în zilele de 24-25 iulie. Rezultatele finale, după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate pe data de 29 iulie.