mamaplus

Astăzi este Ziua mondială a copiilor născuți prematur. Câți bebeluși se nasc, anual, în Moldova înainte de termen

-
//
17.11.2022

În Republica Moldova, anual, cei mai mulți copii născuți prematur primesc îngrijiri medicale la Institutul Mamei și Copilului, scrie realitatea.md. De bebelușii născuți la 22 de săptămâni de sarcină și cu cea mai mică greutate, unii de nici 500 de grame, au grijă medicii și asistentele medicale din secția Reanimare și Terapie Intensivă nou-născuți.

„Copilașii prematuri sunt cele mai firave ființe. În secția noastră cel mai mic copilaș are 878 de grame, s-a născut câteva zile în urmă, la un termen de 27 de săptămâni de gestație. Este un băiețel bravo, pentru care noi, neonatologii, acum facem tot posibilul ca să fie sănătos”, spune Inna Sîrghe, medic neonatolog-reanimatolog la Institutul Mamei și Copilului.

Majoritatea copilașilor prematuri care ajung în secția Reanimare și Terapie Intensivă nou-născuți sunt în stare gravă și extrem de gravă.

„Ei necesită o serie de manevre de reanimare și noi le facem pe toate cele necesare, inclusiv investigații, tratament. Foarte mult depinde însă de cum reacționează organismul copilașilor. Cele mai grele pentru ei sunt primele 24 de ore de la naștere, urmează 72 de ore, 7 zile și 21 de zile. La fiecare din aceste etape avem de înfruntat diverse obstacole. Noi permanent facem schimb de informații cu colegii din alte țări, implementăm metode noi de tratament”.

Secția a fost dotată recent cu dispozitive medicale moderne – ventilatoare pulmonare, incubatoare, lămpi de fototerapie, mese radiante, etc, necesare pentru acordarea ajutorului medical calificat și asigurarea condițiilor prielnice pentru dezvoltarea bebelușilor.

„Le oferim căldură, care este foarte importantă pentru acești copilași. Totul este steril, ei fiind foarte sensibili și având nevoie să fie maxim protejați de factorii externi care ar putea influența negativ asupra stării lor. Acum avem incubatoare noi, moderne, ușor de manevrat, de prelucrat și încălzit. La fel, avem suficiente și diverse aparate de ventilare pulmonară, foarte importante, având în vedere că, majoritatea copiilor din secția noastră au nevoie de respirație asistată, nu pot respira de sine stătător. Avem și monitoare moderne, cu ajutorul cărora monitorizăm funcțiile vitale, care la acești bebeluși adesea se schimbă brusc.

Într-un moment, copilul cu saturația 100 are desaturație sau apnee. Este vorba de secunde, în care doar aparatele date ne ajută. Respectiv, echipamentele primite anul acesta ne sunt de mare ajutor. Când știi că se va naște un copil prematur, la noi în maternitate, trebuie să mai aduci și un copilaș dintr-un raion, iar în secție și așa sunt mulți bebeluși, nu poți să nu fii asigurat cu mai multe dispozitive”.

mamaplus