Astăzi este Ziua mondială a apei

Astăzi este Ziua mondială a apei

-
//
22.03.2018

La 22 martie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua mondială a apei.

Astăzi este Ziua mondială a apei

Gestionarea corectă a apelor uzate va conduce la eficientizarea circuitului apei pentru toate vieţuitoarele, contribuind, astfel la îndeplinirea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 6, care vizează reducerea la jumătate a volumului de ape uzate neepurate şi intensificarea procesului de reciclare şi reutilizare sigură a apei.

La nivel mondial, majoritatea apelor uzate din locuinţe, oraşe, industrie şi agricultură se întorc în natură fără a fi epurate sau reutilizate, poluând astfel mediul şi pierzând substanţe nutritive importante, precum şi alte materii recuperabile.

În loc să ca apele uzate să fie irosite, ar trebui redus volumul, dar şi reutilizarea lor. În cadrul locuinţelor, apele reziduale se pot reutiliza la udarea grădinilor şi a terenurilor cultivate. În oraşe, apele uzate se pot epura fiind utilizate la udarea spaţiilor verzi. În industrie şi agricultură, apele uzate pot fi epurate şi folosite ca ape de răcire sau ape pentru irigaţii.

În prezent, există peste 663 de milioane de oameni care trăiesc fără o alimentare cu apă în condiţii de siguranţă şi care se confruntă cu efectele negative asupra sănătăţii ca urmare a utilizării unei apei contaminate.

La nivel global, peste 80% din apele uzate generate de societate se întoarce în ecosistem, fără a fi tratate sau refolosite. 1,8 miliarde de oameni folosesc o sursă de apă potabilă contaminată cu excremente, care le pune în pericol sănătatea fiind expuşi la îmbolnăvirea de holeră, dizenterie, febră tifoidă şi poliomielită. Estimările arată că până în 2050, acestei zile.

În România, o serie de evenimente, care marchează această zi, se desfăşoară în numeroase oraşe. În Bucureşti, evenimentul sărbătoririi Zilei mondiale a apei este organizat de Ministerul Apelor şi Pădurilor, împreună cu Administraţia Naţională ''Apele Române'', Apa Nova şi Academia de Ştiinţe Tehnice din România. 

Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei (World Water Day) (rezoluţia 47/193).

Obiectivul marcării acestei zile este de a sensibiliza atât potenţialul pentru o cooperare extinsă, cât şi răspunsurile la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creşterea cererii de acces la apă şi la serviciile în domeniu. De asemenea, va oferi o oportunitate de a valorifica impulsul creat la Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă (Rio +20), precum şi de a sprijini formularea de obiective noi, care vor contribui la dezvoltarea resurselor de apă esenţiale atât pentru productivitatea economică, cât şi pentru bunăstarea socială. 

În 2013, a fost marcat Anul internaţional pentru cooperare în domeniul apei, proclamat de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 65/154, la 11 februarie 2011. 

Apa este un element central în cultura şi religia tuturor civilizaţiilor, fiind de-a lungul secolelor, un element esenţial al dezvoltării societăţii. Tradiţiile culturale şi valorile sociale determină modalitatea în care oamenii percep şi gestionează apa în diferite regiuni ale lumii.