mamaplus

Astăzi, creștinii ortodocși îi cintesc pe Sfinții Petru și Pavel

0
//
12.07.2019

În fiecare an, pe data de 12 iulie, creștinii ortodocși din Republica Moldova îi cinstesc pe Sfinții Petru și Pavel, zi în care se încheie și postul Sfinților Apostoli.

mamaplus

La data de 12 iulie se încheie perioada postului Sfinților Petru și Pavel. Biserica Ortodoxă îi îndeamnă pe toți creștinii să participe la serviciul divin, care este săvârșit în toate sfintele locașe din țară. În această zi Biserica face dezlegare la pește. Potrivit datelor oficiale, în Moldova peste 30 de mii de creștini poarta numele de Petru, iar alți peste 20 de mii — Pavel.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost martirizați din porunca împăratului Nero. Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar lui Pavel i-a fost tăiat capul. Tradiția a consemnat ziua de 12 iulie ca dată a martirajului Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Cercetările mai noi au stabilit că Petru a fost răstignit în anul 64, iar Pavel a fost decapitat în anul 67. Sfinții Petru și Pavel sunt autori de epistole incluse de Biserică între textele canonice ale Noului Testament. Tot în această zi au fost mutate sfintele lor moaște în locul numit „ad catacumbas”, de pe Via Appia din Roma în anul 258.

Înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, Sfântul Petru a purtat numele de Simon. El era originar din orașul Betsaida Galileii, care se afla în partea de nord a Țării Sfinte. Petru era pescar, la fel ca și fratele său Andrei. Amândoi au fost mai întâi ucenici ai Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Petru a propovăduit Evanghelia lui Hristos în Antiohia, Pont, Bitinia, Galatia, Capadocia și la Roma.

Sfântul Pavel se numea Saul înainte de convertirea de pe drumul Damascului. A predicat Evanghelia atât evreilor, cât și păgânilor, de aici numele de „Apostolul neamurilor” și este considerat „primul şi cel mai important teolog al Bisericii primare şi chiar al Bisericii din toate timpurile”.

Ei sunt considerați ocrotitori ai celor aflați în închisori și din cauza că cei ajunși în penitenciare sunt persoane care au greșit față de Dumnezeu, precum au greșit și ei: Petru S-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini.

Sursa: sputnik.md