Astăzi creștinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Tăierea Capului Sfîntului Ioan Botezătorul

Astăzi creștinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Tăierea Capului Sfîntului Ioan Botezătorul

-
//
11.09.2017

Data de 11 septembrie este o zi importantă în calendarul creștin-ortodox, căci ea marchează un eveniment deosebit: tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul.

Astăzi creștinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Tăierea Capului Sfîntului Ioan Botezătorul

Sfîntul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini. Fiu al Elisabetei și al preotului Zaharia, este cunoscut sub denumirea de "Înaintemergătorul", pentru că a anunțat venirea lui Hristos.

Conform Evangheliei, Irod, în cadrul celebratii zilei sale de nastere, a ordonat taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. În acea perioadă Ioan Botezatorul se afla în temnița din Castelul lui Irod de la Maherus. Motivul întemnițării este simplu: Ioan îl critica public pe Irod pentru traiul nelegiut pe care îl ducea alaturi de Irodiada, sțtia fratelui său. Urîndu-l profund, aceasta îi cere fiicei sale, Salomeea, să-i spună lui Irod că vrea capul lui Ioan ca rasplată.

Irod, de teama că Ioan Botezatorul ar putea învia, decide ca doar trupul acestuia să le fie dat ucenicilor pentru a fi înmormîntat la Sevastia, pe cînd capul lui a fost îngropat de către Irodiada în curtea ei.

Potrivit tradiției, Sfînta Ioana este cea care a luat capul Sfîntului Ioan din curtea Irodiadei și l-a ingropat la Ierusalim în multele Eleonului. Acolo a rămas pînă pe vremea împaratilor Constantin și Elena, care au dus capul la Emesa, Siria. Așadar, cea de-a doua aflare a capului Sfîntului Ioan Botezatorul a avut loc la Emesa în anul 453.

Ulterior, pe vremea luptei intreprinse împotriva icoanelor, capul Sfîntului Prooroc a fost îngropat la Comane, iar mai apoi a fost dus de catre Sfîntul Ignatie la Constantinopol în anul 860. În timpul cruciadelor, o parte a capului a fost luată de la Constantinopol de către latini și a fost dusă la o biserică din Amiens.

În amintirea tăierii capului Sfîntului Ioan Botezătorul, Biserică Ortodoxă a rînduit că ziua de 11 septembrie să fie zi de post aspru.

Aceasta este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, care se încheie la 13 septembrie. La 14 septembrie începe un nou an bisericesc.

Sursa: Noi.md