mamaplus.md

Asociația „Părinți Solidari” cere ca în grădinițe să fie montate camere video

-
//
13.11.2018

Asociația obștească „Părinți Solidari” a înaintat o petiție premierului Pavel Filip și ministrului Educației, Monica Babuc,  prin intermediul căreia cere instalarea camerelor de supraveghere video în grădinițe, notează Noi.md.

mamaplus.md

Solicitarea a fost înaintată în contextul în care recent au ieșit la iveală mai multe abuzuri asupra copiilor, la grădinița nr. 185 din sectorul Buiucani al capitalei.

„În ultimii ani, societatea noastră a fost zguduită de mai multe cazuri de răsunet de abuz si violentă în instituțiile preșcolare. Pe lîngă aceste cazuri, părinții continuă să semnaleze pe cazuri de abuz si violență săvîrșite de cadre didactice și personalul auxiliar din grădinițe. Cu toate acestea, ele rămîn ca un strigăt de ajutor în pustiu. Fiecare părinte este nevoit să se lupte de unul singur şi să facă față unui sistem nereformat, învechit în practici si viziuni autoritare asupra educației”, se arată în scrisoare.

Printre măsurile cerute de către Asociație se numără instalarea camerelor de supraveghere în toate instituțiile de învățămînt preșcolar și asigurarea accesului părinților la înregistrările video. Totodată, grupul de părinți cere organizarea cursurilor susținute de psihologi și experți în psihologia copilului. Potrivit lor, cu scopul de depista persoanele care au un comportament violent în raport cu copiii, este necesară evaluarea sistematică de către psihologi a cadrelor didactice și non-didactice din instituțiile preșcolare.

O altă măsură propusă de AO „Părinți Solidari” se referă la sancționarea managerilor instituțiilor de educație timpurie, angajații cărora comit acte de violență, dar și stimularea financiară a cadrelor didactice în funcție de instruirile parcurse. Săptămîna trecută, o mamă a descoperit că micuții de la grădinița 185 sînt maltratați fizic și verbal, după ce a ascuns un dispozitiv special în hăinuța fetiței sale. Înregistrările audio au fost făcute publice pe o rețea de socializare.

Sursa: noi.md