Aproape 600 de persoane cu dizabilităţi locomotorii vor beneficia de cărucioare-fotoliu

Aproape 600 de persoane cu dizabilităţi locomotorii vor beneficia de cărucioare-fotoliu

-
//
30.06.2017

Aproape 600 de persoane cu dizabilităţi vor beneficia pe parcursul anului curent de cărucioare-fotoliu. Acestea fac parte dintr-o donaţie, în cadrul unui proiect cu susţinere internaţională, care a desfăşurat astăzi un seminar de evaluare şi repartizare a aparatelor, comunică MOLDPRES.

Aproape 600 de persoane cu dizabilităţi locomotorii vor beneficia de cărucioare-fotoliu

Proiectul este realizat de Societatea Invalizilor din R. Moldova, organizaţia de binefacere din SUA “LDS Charities.Inc”, Centrul republican experimental de protezare, ortopedie şi reabilitare, cu susţinerea Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF).

“Bunăstarea şi implicarea socială a tuturor persoanelor cu dizabilităţi poate fi realizată în R. Moldova, iar parteneriatul dintre stat şi ONG-uri este un exemplu bun în acest sens. Datorită colaborării în cadrul acestui proiect, circa 3000 de persoane se bucură deja de o viaţă activă şi sînt integrate în societate. Anul acesta vom oferi cărucioare încă pentru 575 de persoane, iar pe viitor ne-am propus să asigurăm cu mijloace ajutătoare toate persoanele cu dizabilităţi locomotorii”, a declarat la eveniment Anastasia Oceretnîi, viceministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

La rîndul său, preşedintele Societăţii Invalizilor din R. Moldova, Mihai Mărgineanu, a subliniat că aceste cărucioare sînt o soluţie viabilă pentru multe persoane cu dizabilităţi. “Astfel, avem posibilitatea să ne mişcăm, să participăm în viaţa familiei şi societăţii, nu ne simţim abandonaţi”, a menţionat Mihai Mărgineanu.

Tot astăzi, mai mulţi felceri protezişti de la Direcţiile de asistenţă socială din ţară au primit diplome după ce au fost instruiţi de medici din SUA şi Germania. Aceştia au învăţat să evalueze, asambleze şi ajusteze cărucioarele-fotoliu pentru fiecare solicitant individual. Participanţii la cursuri vor dispune de un certificat internaţional care le va permite să efectueze calificat aceste activităţi.

Pe parcursul anilor 2011-2016, MMPSF a contribuit la implementarea proiectului respectiv cu peste un milion de lei. În 2017, pentru asamblarea celor 575 de cărucioare urmează să fie valorificată suma de 250 mii de lei. Toate componentele şi detaliile pentru cărucioare sînt oferite gratuit de donatori. Banii şi echipamentul sînt gestionaţi de Societatea Invalizilor care, potrivit reprezentanţilor “LDS Charities.Inc”, face acest lucru corect şi în timp util.

Conform datelor Centrului republican experimental de protezare, ortopedie şi reabilitare, în prezent circa 1100 de persoane cu dizabilităţi sînt înregistraţi pentru a fi asiguraţi cu cărucioare-fotoliu.

Источник: moldpres.md