mamaplus

Apelul OMS către tineri: „Lumea e în pericol. Chiar e nevoie să mergeți la petreceri?”

0
//
06.08.2020

Organizația Mondială a Sănătății lansează un apel către tineri să-şi schimbe comportamentul, pentru a preveni răspândirea şi mai mult a noului coronavirus. Numărul cazurilor de COVID-19 creşte în rândul tinerilor şi aceştia au devenit un vector important de transmitere a virusului, arată OMS.

„Tinerii au o oportunitate enormă de a reduce transmiterea (coronavirusului) prin comportamentul lor. Ei trebuie, de asemenea, să ia în calcul faptul că au o responsabilitate în această privință”, a declarat directorul pentru urgențe sanitare al OMS, Michael Ryan, citat de France Presse.

„Dacă transmiterea comunitară este ridicată, toată lumea este în pericol, dar puneți-vă întrebarea: chiar este nevoie să merg la această petrecere?”, a adăugat el.

Mike Ryan a amintit că, inițial, COVID-19 a fost percepută ca o boală ce atacă mai ales categoriile vârstnice, care mai au şi alte afecțiuni, dar acestea încearcă acum să se protejeze. În schimb, tinerii pot acționa ca vectori de transmitere a virusului şi s-au înmulțit cazurile de contaminare în rândurile lor.

Creşteri notabile ale acestor cazuri au fost observate în țările europene, unde, în această perioadă de vacanțe estivale ce urmează restricțiilor antiepidemice din primăvară, tinerii au luat din nou drumul barurilor, discotecilor şi petrecerilor în aer liber.

Potrivit responsabilei tehnice a celulei OMS însărcinată cu gestionarea pandemiei de COVID-19, Maria Van Kerkhove, studiile relevă că un număr mic de persoane sunt responsabile pentru cea mai mare parte a contaminărilor.

„Estimăm că între 10% şi 20% din toate cazurile sunt responsabile pentru aproximativ 80% din evenimentele de transmitere” a virusului, a precizat ea.

Luna trecută, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, avertizase şi el tinerii că nu sunt „invincibili” în fața coronaviruslui şi că în unele țări prea mulți dintre ei au „lăsat garda jos”, îndemnându-i „să-şi ia aceleaşi măsuri de precauție ca ceilalți pentru a se proteja de virus şi pentru a-i proteja pe cei din jur”.