mamaplus

Apariția mai multor creşe publice în Moldova ar putea contribui la creșterea natalității, arată un studiu

-
//
06.04.2022

Extinderea serviciilor de creşă este o necesitate care ar sprijini părinții să aibă numărul dorit de copii şi să-şi atingă aspirațiile profesionale şi personale. Acestea sunt concluziile studiului „Politici familiale pentru o fertilitate dorită: mai multe creşe în sprijinul părinților", desfăşurată de Fondul ONU pentru Populație Moldova (UNFPA) în colaborare cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD). Potrivit studiului, în anul 2020, doar 11% din numărul total al copiilor de până la 3 ani erau încadrați în instituțiile de educație timpurie.

„UNFPA, prin Programul de Reziliență Demografică, îşi propune să sprijine Guvernul Republicii Moldova să răspundă la provocările demografice actuale, oferind soluții pentru ca familiile să aibă numărul dorit de copii. Politicile familiale sensibile la gen, care presupun locuri de muncă prietenoase familiei, precum şi servicii de creşe publice accesibile pentru copiii mai mici de 3 ani, sunt componente esențiale în acest sens. Aceste măsuri ar ajuta femeile şi bărbații să îmbine viața de familie şi cea profesională, fără a fi nevoiți să facă sacrificii în acest sens", a declarat Reprezentanta Rezidentă UNFPA, Nigina Abaszada.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2020, aproape toate femeile cu copii de până la 3 ani nu erau angajate în câmpul muncii. Conform datelor Studiului Generații şi Gen, în Republica Moldova mai mult de jumătate din populație consideră că numărul ideal de copii în familie este de cel puțin trei, în timp ce în realitate au mai puțin de doi.

Studiul „Fondul Național de Creşă", realizat de CPD, arată că pentru a crea mai multe servicii de creşe şi a încuraja astfel fertilitatea dorită, autoritățile centrale trebuie să aloce mai multe resurse financiare, dar în prezent nu există o linie de finanțare bugetară dedicată creşelor, acestea fiind incluse în linia de finanțare a grădinițelor.