mamaplus

Anunț de ultimă oră: în primul rând copiii, dar și maturii trebuie vaccinați urgent contra difteriei

-
//
18.11.2019

Agenția Națională pentru Sănătate Publică avertizează despre pericolul îmbolnăvirii cu difterie și îndeamnă cetățenii moldoveni să se vaccineze urgent contra acestei boli. Autoritățile anunță că, în Republica Moldova, 90 – 95% dintre copii sunt deja vaccinați contra difteriei, însă adulții au fost revaccinați doar parțial, ceea ce sporește pericolul de răspândire a bolii.

Potrivit ANSP, cea mai mare îngrijorare o prezintă situația din Ucraina, unde pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie sunt înregistrate 21 de cazuri de difterie, transmite Știri.md. 

În Ucraina, există un pericol mare de răspândire a difteriei, deoarece nivelul cuprinderii cu vaccinări antidifterice este de 40-60%.

Transmiterea bacteriei difterice toxigene de la bolnav sau purtător se realizează preponderent prin intermediul picăturilor respiratorii exteriorizate la respiraţie, tuse, strănut, mai ales în spaţii comune închise (locuinţe, cămine, instituţii de educaţie şi instruire, medicale, etc.).

Transmiterea difteriei se poate realiza şi prin intermediul mâinilor şi obiectelor habituale murdărite cu mucusul eliminat din căile respiratorii ale bolnavilor/purtătorilor de difterie sau prin contact direct cu eliminările din ulcere, plăgi în cazul difteriei extrabucale.

Imunizarea contra difteriei este unica metodă sigură de prevenire a infecției și se efectuează gratuit copiilor şi adulţilor la medicul de familie. 

Vaccinarea antidifterică primară constă din administrarea a 3 doze de vaccin combinat cu conţinut de anatoxină difterică, la vârsta copilului de 2, 4, 6 luni şi o revaccinare la 22-24 luni. La copii se aplică revaccinări la vârstele de 7 și 15 ani. Adulții trebuie să primească revaccinări antidifterice o dată în 10 ani. 

Menționăm că difteria este o boală infecţioasă acută şi transmisibilă, cauzată de bacteria difterică toxigenă Corynebacterium diphtheria. Se manifestă prin inflamaţie fibrinoasă pe mucoasa organelor afectate (amigdale, faringe, laringe, nas etc.) şi evidente simptome de intoxicaţie, cauzate de toxina difterică, care afectează inima (miocardită), sistemul nervos, rinichii şi glandele suprarenale.