mamaplus

ANSP: „Avem copii de vârstă fragedă infectați, la câteva zile de la naștere”

-
//
24.07.2020

Datele prezentate de autorități vineri, în cadrul raportului săptămânal, arată că, de la începutul pandemiei până în prezent, în Republica Moldova, au fost testați pozitiv 1.192 de copii, iar rata de contagiozitate la copiii cu vârsta până la cinci ani este de 37%.

Responsabilii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) au remarcat că sunt infectați copii și la câteva zile de la naștere, aceștia preiau infecția de la mamă. Redeschiderea grădinițelor nu va fi posibilă în viitorul apropiat din cauza înrăutățirii situației, în special în municipiul Chișinău, unde se înregistrează cele mai multe cazuri în ultimele săptămâni. 

Până la ora actuală, au fost confirmate 3.024 de cazuri de infectare în rândul lucrătorilor medicali, după efectuarea a 10.370 de teste. Dintre cadrele medicale infectate 763 sunt medici, 1.359 – asistenți medicali, 586 – infermieri, 316 – personal auxiliar. 

Vârsta medie a persoanelor care au pierdut lupta pentru viață din cauza complicațiilor provocate de infecție este de 66 de ani. 81% din cei contaminați sunt supuși ventilării mecanice. Printre cele mai frecvente comobidități rămân maladiile cardiovasculare și diabetul zaharat. Pe a treia poziție se află maladiile neurologice, urmate de cele renale și obezitate.

Până la ora actuală, 719 persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID-19.