mamaplus

ANSP atenționează asupra pericolului fosfurii de aluminiu, care a ucis doi copii şi o femeie

-
//
29.11.2019

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a emis un comunicat, în care avertizează despre pericolul fosfurii de aluminiu, un pesticid care a ucis doi copii şi o femeie la Timişoara, în urma unei deratizări. 

Atât în Republica Moldova, cât și în țările vecine, în ultima perioadă, iau amploare cazurile de intoxicații acute cu fosfură de aluminiu, un pesticid ieftin, eficient și utilizat în mod obișnuit pentru prelucrarea cerealelor (la dezinsecție şi deratizare) și care, în rezultat, intră în contact cu umiditatea atmosferică, eliberând gazul de fosfură.

Astfel, există riscul apariției consecințelor grave, cu afectarea severă a organismului. Potrivit ANSP, în perioada anilor 2016-2018, în țară, au fost înregistrate 405 cazuri de intoxicații acute cu pesticide, în urma cărora 14 persoane au decedat. Din numărul total de intoxicații, în 144 de cazuri, sau 36%, au fost implicați copii, inclusiv, fiind confirmate 3 decese.

Pentru a exclude apariția intoxicațiilor acute, până la utilizare, ANSP recomandă citirea cu atenție a recomandărilor de pe etichetă despre conținutul produsului, de respectat strict doza de administrare, modul de utilizare și așteptare.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează vânzătorii din magazinele agricole ori specializate în comerțul cu amănuntul produselor de uz fitosanitar (pesticidelor) şi populația să conştientizeze pericolul utilizării lor, în special, a insecticidelor în gospodăriile agricole și în condiții casnice. Să fie mai prudenți la folosirea acestora, inclusiv cu scop de dezinsecție.

Totodată, ANSP se adresează comercianților de produse de uz fitosanitar să informeze populația despre modul de păstrare, folosire și consecințele nerespectării indicațiilor de pe etichetă. Orice persoană care este implicată în manipularea pesticidelor de clasa I și II de toxicitate (foarte toxice) în gospodăriile agricole sunt obligate să fie instruite la CSP teritorial și DTSA și să utilizeze în mod obligatoriu echipamentul individual de protecție, conform prevederilor legislației naționale în vigoare.