mamaplus

ANSP: 41 de cetățeni s-au intoxicat săptămâna precedentă cu ciuperci

-
//
09.10.2024

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă să informeze și să atenționeze populația privind pericolul de intoxicare cu ciuperci. Mai mult, specialiștii menționează că, doar săptămâna trecută, Punctul Focal Național al ANSP a înregistrat 41 de cazuri de intoxicare cu ciuperci.

mamaplus

„Colectarea ciupercilor din apropierea gunoiștilor, din păduri sau procurarea din locuri neautorizate implică riscuri majore pentru sănătatea consumatorului final. Conștientizarea pericolelor și respectarea recomandărilor specialiștilor sunt măsuri esențiale pentru prevenirea unor astfel de cazuri”, susțin reprezentanții ANSP, transmite Știri.md.

Așadar, la apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci (greață, vomă, diaree, cefalee), cetățenii sunt îndemnați să apeleze imediat numărul de urgență 112.

De menționat că, în perioada culegerii sezoniere a ciupercilor, specialiștii ANSP desfășoară activități de sensibilizare privind importanța alegerii responsabile a ciupercilor pentru consum și măsurile de prevenire a intoxicațiilor.

„Menționăm că, de la începutul anului curent, au fost înregistrate 115 cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 171 de persoane, inclusiv 22 de copii până la 17 ani. Dintre acestea, în ultima săptămână, la Punctul Focal Național al ANSP au fost raportate 41 de cazuri, cu implicarea a 61 de persoane, dintre care șapte copii”, au mai anunțat specialiștii ANSP.