Ambrozia de pe tot teritoriul țării va fi distrusă

Ambrozia de pe tot teritoriul țării va fi distrusă

-
//
03.10.2018

Ambrozia va fi distrusă pe tot teritoriul țării, iar autoritățile vor întreprinde măsuri pentru diminuarea riscurilor provocate sănătății oamenilor de această plantă. 

Ambrozia de pe tot teritoriul țării va fi distrusă

În acest sens, Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul privind combaterea și prevenirea răspîndirii ambroziei, dar și un Plan de acțiuni pentru implementarea acestuia. Conform regulamentului, pînă la data de 30 mai a fiecărui an, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor și Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică vor fi responsabile pentru identificarea terenurilor infectate cu ambrozie și monitorizarea curățirii acestora. 

În același timp, în perioada cuprinsă între răsărirea plantei şi sfîrşitul perioadei de vegetaţie, responsabilii de gestionarea terenurilor vor fi obligați să distrugă buruiana prin cosire, smulgere sau tratare cu produse de uz fitosanitar. În cazul nerespectării prevederilor regulamentului, persoanele responsabile vor fi sancționate cu o amendă de pînă la 1500 de lei, iar dacă acestea nu vor putea fi identificate, obligația de a întreține terenul va reveni autorităților publice locale. 

De asemenea, documentul prevede informarea populației despre efectele negative produse de ambrozie, prin intermediul paginii web a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, dar și organizarea campaniilor de informare.

Sursa: moldpres.md