Alcoolul în sarcină, ”fructul” interzis

Alcoolul în sarcină, ”fructul” interzis

-
//
27.04.2017

Pentru unii, orice fel de mâncare luat la masă se combină perfect cu un pahar se vin sau bere. Nevinovate par și micile cupe de șampanie servite la ocazii speciale, însă acestea capătă o nouă semnificație în viața unei femei însărcinate.

Alcoolul în sarcină, ”fructul” interzis

Părerile sunt împărțite în rândul femeilor. Unele susțin că o doză mică de alcool nu afectează în niciun fel dezvoltarea fătului, altele se abțin în totalitate de la obiceiul de cândva. Indiferent de trimestrul în care se află o mamă în devenire, ea trebuie să fie conștientă că nici medicii nu au stabilit cât de nociv poate fi alcoolul în sarcină.

Este de la sine înțeles că tăria conumată în doze considerabile poate provoca malformații congenitale fătului, însă modul în care cantitățile mici de alcool pot influența dezvoltarea copilului nu a fost stabilt.

Ceea ce pune în încurcătură cercetătorii este faptul că femeile au diferite niveluri de enzime care descompun alcoolul. Riscul este că un număr scăzut de enzime face ca alcoolul să circule mai mult prin corpul femeii, iar odată cu el este afectat și fătul. 

Medicii interzic strcit consumul de alcool în timpul sarcinii, dar admit o sigură excepție. ”Sunt frecvente situațiile când viitoarea mamă are pofte greu de stăpânit. Dacă este vizat alcoolul, unica licoare permisă este vinul de casă sau Kagorul. Pentru a se asigura că nu dăunează în vreun fel fătului, i se permite să ia doar câteva înghițituri. Aceste două produse ajută și la ridicarea nivelului de hemoglobină, doar dacă nu sunt consumate în exces.” 

Sursa