mamaplus

Alcoolul din sângele gravidei poate provoca dizabilitate copilului

-
//
08.09.2023

Consumul alcoolului în timpul sarcinii poate provoca avort spontan, nașterea unui făt mort, dar și o serie de dizabilități fizice, comportamentale și intelectuale, cunoscute drept spectrul de tulburări alcoolice fetale. Cu aceste atenționări vin specialiștii ANSP în contextul Zilei internaționale de conștientizare a spectrului tulburărilor alcoolice fetale.

mamaplus

„În fiecare an, la data de 09.09, la ora 09.09, marcăm Ziua Internațională de Conștientizare a Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale (STAF) cu scopul de a informa femeile cu privire la pericolele consumului de alcool în perioada sarcinii și pentru a le încuraja să evite orice cantitate de alcool consumată în această perioada. Cifra 9 este un simbol al importanței unei sarcini fără alcool, cu un mesaj clar - „Zero alcool în perioada sarcinii””, precizează ANSP, transmite Știri.md.  

STAF reprezintă un ansamblu de afecțiuni și probleme de sănătate care pot apărea la copii ale căror mame au consumat alcool în timpul sarcinii. Aceste tulburări sunt rezultatul expunerii fetale la alcool și pot avea efecte grave și permanente asupra dezvoltării cognitive, comportamentale și fizice a copilului.

„Republica Moldova se află în topul ţările cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume, deși în ultimii ani se atestă o diminuare a acestuia: de la 19,4 litri de alcool pur pe cap de locuitor în a.2016, la 12,9 litri în 2019 (Observatorul Global al Sănătății al OMS (https://www.who.int/data/gho/), totuși nivelul de consum este destul de înalt”, se arată într-un comunicat oficial. 

Prin urmare, specialiștii atenționează că prevenirea STAF este de o importanță crucială pentru a evita consecințele grave ale expunerii fetale la alcool. Tulburările Alcoolice Fetale sunt 100% prevenibile, iar cea mai bună metodă este evitarea completă a consumului de alcool în timpul sarcinii sau în perioada în care femeia își dorește să conceapă un copil și nu știe cu siguranță dacă este sau nu însărcinată.