mamaplus

Alarmant! Primele cazuri de copii născuți cu leziuni cerebrale din cauza COVID-19

-
//
13.04.2023

Oamenii de știință de la Universitatea din Miami au identificat primele două cazuri de leziuni cerebrale la nou-născuți din cauza faptului că mamele lor au avut coronavirus în timpul sarcinii. Acest lucru a fost anunțat pe 7 aprilie de NBC, citând un studiu publicat în revista Pediatrics.

mamaplus

Se observă că mamele copiilor bolnavi s-au infectat cu coronavirus în al doilea trimestru de sarcină în 2020, când vaccinurile nu erau încă disponibile. 

Leziunile cerebrale la copii au apărut din cauza faptului că virusul SARS-CoV-2, care provoacă varianta Delta a COVID-19, a ajuns la făt prin placentă. Anterior, medicii presupuneau că acest lucru este posibil, dar abia acum această teorie a fost confirmată.

„Este pentru prima dată când am reușit să demonstrăm virusul la un făt cu tranziție transplacentară. De aceea credem că este atât de important”, spune șeful departamentului de obstetrică și ginecologie de la Universitatea din Miami, dr. Michael Paidas. 

Ambii bebeluși au avut întârzieri severe de dezvoltare și au suferit convulsii. Un copil a murit la vârsta de 13 luni. O autopsie a arătat că virusul SARS-CoV-2 se afla în creierul lui, sugerând o infecție directă. În același timp, testul pentru coronavirus la copii a arătat un rezultat negativ, dar erau mulți anticorpi împotriva COVID-19 în sângele lor.

Potrivit medicului obstetrician-ginecolog de la Universitatea din Miami, dr. Shahnaz Duara, astfel de cazuri sunt rare. Totuși, el le-a îndemnat femeilor care planifică o sarcină să se vaccineze împotriva coronavirusului și, în caz de infecție, să-și informeze medicul pediatru în timp util. 

Anterior, pe 17 martie, The New York Times, citând un studiu al unui grup internațional de virologi, a raportat că câinii raton vânduți pe piața orașului ar putea fi cauza coronavirusului în Wuhan, China. Cu toate acestea, oamenii de știință notează că, deși animalul este capabil să transmită coronavirusul, nu a fost stabilit în mod fiabil dacă au fost infectați. 

Un focar de COVID-19, cauzat de virusul SARS-CoV-2, a avut loc în Wuhan, China, la sfârșitul lunii decembrie 2019, apoi virusul a început să se răspândească în alte țări. Pe 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a descris răspândirea coronavirusului în lume drept o pandemie.