mamaplus

Alarmant! În Moldova a fost confirmată varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2

-
//
03.08.2022

Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunță că în țara noastră a fost determinat virusul SARS-CoV-2, varianta Omicron, cu diferite tipuri sublineage (BA.5.2.1; BA.5.1; BA.2.12.1; BA.5.2 și BA.2.9). Conform responsabililor, pentru a monitoriza situația din țară, 40 de probe au fost expediate la Institutul de virusologie din Berlin Charité, Germania,

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării, în perioada iunie — iulie 2022 și expediate, cu suport Organizației Mondiale a Sănătății, în Laboratorul de referință al OMS, din Berlin. Acestea au fost confirmate prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR) și supuse pre-screeningului în cadrul Laboratorului virusologic al ANSP.

La moment, în contextul crizei regionale provocate de războiul din Ucraina, au apărut dificultăți tehnice cu privire la achiziționarea reagenților necesari pentru efectuarea secvențierii în cazurile confirmate de SARS-CoV-2, în cadrul Laboratorului virusologic al ANSP.

Procedura de achiziție a reagenților și consumabilelor pentru diagnosticul infecției a fost inițiată în luna februarie 2022. Până în prezent, au fost recepționate consumabile de laborator și urmează livrarea reagenților.

Medicii îndeamnă cetățenii să se vaccineze, aceasta fiind unica metodă sigură și eficientă pentru a preveni cazurile grave de boală și deces de COVID-19. Toate vaccinurile sunt eficiente împotriva noilor tulpini ale virusului.