mamaplus

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu recomandări privind procurarea produselor pentru masa de Paște

-
//
14.04.2020

În ajun de Paște, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu recomandări privind procurarea produselor pentru masa de sărbătoare.

„Stimați consumatori, pentru a evita cazurile de achiziționare a produselor neconforme, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vă oferă câteva recomandări în speranța de a vă ajuta să faceți o alegere bună la procurarea produselor pentru masa de sărbătoare:

 • Procurați produsele alimentare numai din locuri special amenajate şi autorizate, care au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi care asigură condițiile igienico-sanitare specifice.
   
 • Achiziționați carnea în stare proaspătă numai din locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, etc. Aprecierea calității: consistența cărnii trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz-pal până la roşu închis, în secțiune trebuie să fie compactă, elastică, gropița formată cu degetul trebuie să se niveleze rapid. Grăsimea nu trebuie să aibă miros de râncezire (alterare).
   
 • Carnea de miel trebuie să provină de la unități autorizate sanitar-veterinare și livrată către unitățile din domeniul alimentar, care o vor comercializa direct către consumatorii finali. Termenul de valabilitate recomandat pentru carnea de miel este de 72 ore (3 zile), fiind păstrată la o temperatură controlată de +2 - +4°C. Carnea de miel obținută în condiții precare de igienă, necontrolată sanitar-veterinar ar putea duce la apariția toxiinfecțiilor alimentare.
   
 • La procurarea peştelui în stare proaspătă atrageți atenția ca suprafața acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanță caracteristică speciei, fără rupturi.
   
 • La procurarea ouălor examinați aspectul lor exterior: coaja trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete, ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului şi să provină din centre de ambalare autorizate în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor. Data indicată pe ou este data limită de consum care nu poate depăşi 28 de zile de la ouat. Evitați cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă. La spargere ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. În cazul unor bănuieli de calitatea ouălor, solicitați de la vânzător prezentarea certificatului veterinar.
   
 • Pentru vopsirea ouălor, recomandăm consumatorilor să procure vopsea destinată pentru industria alimentară, ambalată/marcată corespunzător, pentru a evita cazurile de comercializare a vopselei cu alte destinații - tipografică sau textilă, care conține compuşi toxici și poate prezenta pericol pentru sănătate.
   
 • Produsele alimentare tradiționale - cozonacii, prăjiturile, produsele de panificație - trebuie să fie ambalate de producător în ambalaj corespunzător.
   
 • Procurați legumele de sezon în locurile special amenajate şi coordonate cu administrația publică locală, care sunt controlate de personalul de specialitate.

Atenție! - Se recomandă ca populația să achiziționeze produsele alimentare specifice acestei Sfinte Sărbători, numai din unitățile înregistrate/autorizate sanitar-veterinar. Evitați comerțul „stradal neautorizat”, care contribuie la apariția toxiinfecțiilor alimentare și pune în pericol sănătatea consumatorilor şi chiar viața lor. Cu atât mai mult riscul este sporit în contextul pandemiei provocate de COVID-19.

Pentru a evita apariția toxiinfecțiilor alimentare, nu procurați alimente după data limită de consum sau cu termenul de valabilitate expirat. Depozitați şi păstrați alimentele conform instrucțiunilor producătorului și respectați condițiile privind termenii și cerințele de păstrare a produselor alimentare care necesită păstrarea într-un regim termic special și neapărat țineți cont de instrucțiunile producătorului privind congelarea, decongelarea şi pregătirea bucatelor”, se arată într-un comunicat emis de ANSA.