Afinele sunt cunoscute, încă din antichitate, pentru proprietățile antibacteriene, tonice vasculare, regeneratoare hepatice și hipoglicemiante. Fructele mențin sănătatea inimii și a creierului, având un rol important în încetinirea îmbătrânirii.
Un studiu efectuat la Departamentul de Agricultură al SUA demonstrează că aceste fructe conțin compuși care întârzie procesul de îmbătrânire. Extractul de afine este atât de puternic încât poate crește durata de viață cu 28%, echivalentul a 22 de ani.
Afinele au antioxidanți puternici care susțin și stimulează procesul de reparare a ADN-ului uman și acționează direct asupra genelor asociate cu îmbătrânirea, crescând longevitatea.
Aceștia neutralizează daunele radicalilor liberi, reduc stresul oxidativ la nivel profund (asupra țesuturilor și celulelor), și stimulează genele responsabile cu protejarea celulelor.
Fructele pot fi consumate în stare proaspătă sau congelate. De asemenea, pot fi folosite la prepararea de sucuri și smoothie-uri.