mamaplus

În acest an părinții cheltuie mai mulți bani pentru a-și pregăti copiii de școală

-
//
24.08.2021

În doar o săptămână în școlile din țară va răsuna primul sunet de clopoțel. Mii de copii vor reveni din vacanța mare, iar până atunci, trebuie echipați cu toate cele necesare: caiete, ghiozdane, obiecte de papetărie și, desigur, uniforme școlare. O povară destul de grea pentru părinți și… portmoneele lor.

Ca și în anii precedenți, pentru confortul orășenilor, târgurile școlare sunt deschise în toate sectoarele capitalei. Mai puțin bucură însă prețurile – destul de pipărate, spun unii părinți. De exemplu, cel pentru un set de creioane și markere colorate variază în funcție de calitate, de la 15 la 130 de lei. Iar prețul caietelor pornește de la 80 de bani și ajunge la 10 lei bucata.

Desigur, cei mai mulți bani au mers pentru uniforma școlară. Dacă anul trecut o pereche de pantaloni costa 300 de lei, acum aceștia costă 450-470, aproape dublu.

„Am cheltuit azi 4000 de lei, doar pentru haine și încălțăminte. Am trei copii și pentru fiecare am scos din buzunar aceeași sumă de bani. Am nevoie de două salarii doar să-i pregătesc pentru școală”, spune un părinte.

Pe de altă parte, părinții se tem că elevii vor studia din nou online, iar cheltuielile vor fi în zadar.

Potrivit autorităților locale din Educație, la fel ca anul trecut, din bugetul municipiului vor fi alocați bani pentru pregătirea de școală a copiilor din familii defavorizate și a celor numeroase.

„Opt mii de copii vor primi câte 700 de lei, pentru a se putea pregăti de noul an școlar. Banii se oferă în două tranșe. Primii, aproximativ 6 500 de copii deja au prim it această sumă”, susține Andrei Pavaloi, șeful interimar al Direcției Educație a Primăriei municipiului Chișinău.

Restul copiilor vor primi banii până în data de 10 septembrie. Târgurile școlare sunt deschise până în data de 5 septembrie, dar în caz de necesitate, acestea își vor prelungi activitatea până la mijlocul lunii septembrie.