Această infecție se răspîndește fulgerător în Chișinău, mai ales în rîndul copiilor

Această infecție se răspîndește fulgerător în Chișinău, mai ales în rîndul copiilor

-
//
11.07.2017

În luna iunie a anului curent, în mun. Chișinău, se atestă o sporire a morbidității prin infecțiile enterovirale, în comparație cu luna precedentă, relatează NOI.md.

Această infecție se răspîndește fulgerător în Chișinău, mai ales în rîndul copiilor

Potrivit Centrului de Sănătate Publică, în luna mai, s-au înregistrat 13 cazuri, iar în luna iunie – 52 de cazuri de infecție enterovirală.

Potrivit sursei, pentru perioada estivală este caracteristică sporirea sezonieră a morbidității prin infecția enterovirală. Boala este foarte contagioasă, cu răspîndire uşoară, în special în colectivităţile organizate pentru copii.

Răspîndirea infecţiei se efectuează prin contact direct cu bolnavii sau indirect: prin intermediul mîinilor murdare, a obiectelor de uz casnic, a jucăriilor, prin apă sau produse alimentare contaminate, dar și pe calea aerului.

Perioada de incubație este în mediu 3-5 zile. Simptomele clinice sînt foarte variabile: febră, cefalee pronunțată, vome repetate, enterită, conjuctivită, erupții cutanate, angina herpetică etc.

Pentru prevenirea apariției și răspîndirii infecţiilor enterovirale, este recomandată respectarea permanentă a regulilor de igienă personală: spălarea cît mai des pe mîini cu apă şi săpun, obligatoriu înainte de luarea mesei şi după frecventarea WC-lui, înainte de prepararea bucatelor;

De la începutul anului, în perioada ianuarie-iunie a anului 2017, în mun. Chișinău au fost înregistrate 90 de cazuri de boală, morbiditatea fiind la nivelul obișnuit a ceilorlalți ani.

Sursa: noi.md