mamaplus

80 de femei refugiate din Ucraina au născut în Moldova. Alte 1.700 sunt însărcinate

-
//
29.04.2022

De la începutul războiul, 80 de femei refugiate din Ucraina au născut în Republica Moldova. Alte 1.700 sunt însărcinate. Din acest motiv, Guvernul Statelor Unite şi Fondul ONU pentru Populație a oferit un ajutor umanitar constrând din peste zece tone de medicamente şi dispozitive medicale. De acest ajutor pot beneficia şi cetățenii Republicii Moldova. Potrivit estimărilor ONU, doar în următoarele trei luni urmează să nască în Republica Moldova aproape 600 de femei refugiate din Ucraina.

Alte aproape 25 de mii de sunt de vârsta reproductivă. Pentru face față provocărilor, Republica Moldova va beneficia de un ajutor prin dotarea a şapte maternități.

Fondul ONU va acoperi şi toate cheltuielele legate de serviciile medicale în perioada sarcinii dar şi cele sănătate sexuală. A fost deja încheiat un acord cu Compania Națională de Asigurări în Medicină.

"Din moment ce Rusia a invadat la scară largă Ucraina, practic întreaga lume şi-a deschis brațele către poporul ucrainean. Ştim că aceste truse vor ajuta să protejăm refugiații, preponderent femei şi copii şi vom ajuta la menținerea sănătății şi demnității lor.”, susține Kent Logsdon, ambasador SUA în Republica Moldova.

Cele peste zece tone de echipamente medicale vor fi distribuite în toate raioanele Republicii Moldova şi vor acoperi necesarul serviciilor de sănătate reproductivă pentru 450 de mii de persoane. Se vor face şi  instruiri pentru specialişti.

"Va fi cu o povara mai mica pentur sistemul nostru de sănătate iar ulterior dumnealor vor veni şi cu alte echipamente despre care am discutat.", a subliniat ministra sănătății, Ala Nemerenco.

În Republica Moldova, toate femeile gravide, adulții şi tinerii refugiați beneficază gratuit de îngrijiri medicale.