mamaplus

5,4% dintre părinții din Republica Moldova spun că profesorii jignesc, neglijează și lovesc copiii la școală

-
//
09.10.2019

Unul din cinci părinţi susţine că profesorii jignesc, neglijează sau chiar lovesc copiii la şcoală. Sunt rezultatele îngrijorătoare ale unui sondaj realizat cu sprijinul fundaţiei „Soros-Moldova”.

Totodată, părinţii intervievaţi sunt nemulţumiţi de orarul încărcat al elevilor şi de faptul că profesorii pun accent mai mult pe teorie şi mai puţin pe competenţele elevilor.

În cadrul sondajului, părinţii au fost întrebaţi despre comportamentul pe care îl au cadrele didactice faţă de copiii lor. 17 la sută dintre cei chestionaţi au declarat că profesorii nu îi încurajează pe copii.

Mai mult, aproape 13 la sută dintre respondenţi spun că au fost cazuri în care copiii lor au fost jigniţi de profesori, iar 5,4 la sută susţin că elevii au fost insultaţi de cadrele didactice. Totodată, 9,5 procente dintre respondenţi spun că s-a întâmplat ca elevii să nu fie lăsaţi să participe la activităţi împreună cu alţi copii.

Cel mai grav este că peste trei la sută dintre participanţii la sondaj au declarat că odraslele lor au fost agresate fizic de profesori. Respondenţii au mai fost întrebaţi despre obstacolele pe care le întâmpină copiii lor la şcoală.

Aproape 70 la sută dintre cei chestionaţi cred că la şcoală nu se învaţă unele lucruri necesare copiilor. Iar 60 la sută dintre părinţi consideră că profesorii nu pun accent pe dezvoltarea competenţelor elevilor. Totodată, 43 la sută sunt de părere că orarul este prea încărcat, iar 40 la sută - că elevii primesc prea multe teme pentru acasă.

Sondajul a fost realizat de Institutul de Politici Publice, în parteneriat cu Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-Research”, pe un eşantion de 516 respondenţi. Marja de eroare este de 4,3 la sută.  Sondajul vine în contextul în care recent un părinte a publicat o înregistrare în care o învăţătoare strigă şi îi jigneşte pe elevii de la clasa întâi. Ulterior, cadrul didactic a fost eliberat din funcţie şi nu va mai putea preda la catedră.

Sursa