mamaplus

46% din moldoveni sunt împotriva redeschiderii instituțiilor de învățământ pentru copii, potrivit unui sondaj

-
//
13.08.2020

Majoritatea moldovenilor acceptă restricțiile pandemice impuse de autorități. În același timp, 46% se pronunță împotriva redeschiderii grădinițelor și școlilor pentru copiii mai mici. Cel puțin asta arată un studiu  realizat de Biroul Regional OMS pentru Europa în parteneriat cu Universitatea din Erfurt, Germania, informează Agora.md.

Astfel, 80% din participanții la studiu au fost de acord cu purtarea măștilor în spațiul public, iar 61% pentru grupurile în parcuri a câte trei persoane. În același timp, puțin peste jumătate din oameni sunt de acord că doar cei peste 63 de ani ar trebui să stea acasă.

La fel, 46% din respondenți susțin că redeschiderea școlilor pentru copiii mai mici ar trebui să mai aștepte. 

Mai mult, 70% din persoane susțin deschiderea frontierelor, reluarea zborurilor și deschiderea piețelor, iar la polul opus circa 41% nu sunt de acord cu deschiderea sălilor de sport și fitness. 52% din respondenți spun că restricțiile nu au fost ridicate prea devreme, iar 64% declară că vor continua să respecte restricțiile chiar dacă nu vor mai fi obligatorii. 

Primul val de sondaj a fost efectuat în perioada 10-17 iulie 2020, pe un eșantion probabilist de 1.005 de persoane din 411 localități. 

Datele au fost colectate de Centrul de Analiză  și Investigații  Sociologice,  Politologice  și Psihologice „CIVIS” prin intermediul interviurilor telefonice asistate de computer, iar analiza a fost efectuată de Biroul Regional OMS pentru Europa în parteneriat cu Universitatea din Erfurt.