mamaplus

450 de copii din Moldova s-au vaccinat împotriva noului coronavirus

-
//
02.06.2021

Primii copiii care au fost imunizați împotriva virusului de tip nou au vârste cuprinse între 16 şi 18 ani. Adolescenții au fost vaccinați săptămâna trecută cu prima doză de Pfizer, recomandat de la vârsta de 16 ani.

Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat administrarea vaccinului Pfizer copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani. Însă autoritățile noastre nu au decis dacă vor imuniza şi această categorie de minori, după ce în țară va ajunge un nou lot de vaccinuri Pfizer.

„Efectele acestui vaccin au fost studiate la 2260 de copii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani. Din cei 1005 copii imunizați niciunul nu a dezvoltat boala, comparativ cu 16 copii care s-au infectat din 978 care au primit injecția falsă. Deci a fost un studiu caz control.”, susțin specialiștii.

Cum dozele de vaccin Pfizer s-au epuizat, copiii mai mici de 18 ani nu se pot imuniza în Moldova. Nici unul din celelalte seruri disponibile în țara noastră nu le este indicat. Totodată, ANSP nu deține date despre câte femei însărcinate s-au vaccinat şi câți moldoveni s-au imunizat la domiciliu.

Între timp, moldovenii care s-au vaccinat peste hotare sunt avertizați de autorități că, dacă nu pot face rapelul în afara țării şi îşi vor administra a doua doză la un centru medical din Moldova, vor primi un certificat incomplet de vaccinare.

„Veți primi certificatul, va conține detalii despre doza administrată la noi în țară, nu este interconectat cu informațiile din acea țară unde ați administrat prima doză. Şi la mână veți primi certificat din acea țară şi al doilea certificat din Republica Moldova.”, mai afirmă experții de la noi.

De la începutul campaniei de imunizare, aproape 50 de mii de moldoveni s-au vaccinat în afara țării, dar nu se cunoaște, deocamdată, în ce țări.