mamaplus

25 de copii s-au ales cu leziuni după ce au mâncat o gustare de stradă cu azot lichid, ca parte a unui trend pe TikTok

-
//
17.01.2023

Peste 20 de copii au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce s-au filmat devorând o gustare de stradă infuzată cu azot lichid cunoscută sub numele de „respirația dragonului”, scrie The Guardian.

Guvernul a avertizat despre pericolele utilizării azotului lichid în alimente și a cerut o mai mare vigilență după ce unii copii au suferit arsuri la stomac și toxiinfecții alimentare din cauza chiki ngebul sau chikibulis – un sortiment de bomboane în culorile curcubeului, acoperite cu un nor de aburi proveniți de la azotul lichid.

Azotul lichid face ca gustarea să pară că fumegă atunci când este consumată, dar dacă este consumată înainte ca azotul lichid să se evapore, există riscul de arsuri și perforații intestinale, iar în cazurile cele mai severe poate duce la moarte, a spus doctorul indonezian Dicky Budiman de la Universitatea Griffith.

Arsurile pielii și dificultățile severe de respirație sunt alte riscuri potențiale, a declarat directorul general al Ministerului indonezian al Sănătății, Maxi Rein Rondonuwu, într-un comunicat. Nu au fost raportate decese, dar ministerul a declarat că aproximativ 25 de copii au suferit leziuni, dintre care doi au fost internați. Budiman a spus că numărul copiilor afectați ar putea fi mult mai mare.

Pe TikTok circulă zeci de videoclipuri muzicale în care apar adolescenți și copii mici cu firișoare de fum care le ies din gură, în timp ce devorează chiki ngebul.

Deși gustarea există de câțiva ani și azotul lichid este folosit în mod obișnuit în alimente, astfel de gustări sunt acum mai ușor de accesat decât au fost în trecut, spune Budiman. El spune că tinerii sunt entuziasmați să încerce lucruri periculoase, iar acest lucru este îngrijorător.