mamaplus

2,19% dintre sibiencele cu vârsta între 11 și 17 ani au deja cel puțin un copil. 13 fete de 14 ani au deja doi copii

-
//
16.06.2023

Sunt 332 de fete în județul Sibiu, cu vârsta cuprinsă între 11 și 17 ani, care au deja cel puțin un copil, se arată în datele strânse cu ocazia recensământului populației, finalizat anul trecut.

mamaplus

Conform acestor date, în decembrie 2022 erau în județ 15.123 de fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, iar dintre acestea 332 au dus cel puțin o sarcină la capăt.

Doar fetele din județ cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani au născut 105 copii. Fetele de 14 ani au născut 48 de copii, cele de 13 ani au 49 de copii, iar 5 fete cu vârsta de 12 ani au născut 8 copii.

Nu există date care să arate câte din aceste fete au avut deja două sarcini până la această vârstă sau câte au născut gemeni sau poate tripleți.

18 fete cu vârsta între 11 și 14 ani sunt căsătorite sau trăiesc în concubinaj

Conform acelorași date, în județul Sibiu erau la finalul anului trecut 18 fete cu vârsta între 11 și 14 ani care trăiau într-o formă de uniune consensuală.

La nivel național sunt 521 de fete de această vârstă care trăiesc într-o formă de uniune consensuală.  Cele 18 fete din Sibiu reprezintă 3,45% din totalul fetelor aflate în această situație la nivel național.

Doar jumătate din mamele minore mai continuă școala

Studiile făcute în ultimii ani arată că România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul mamelor minore. În județul Sibiu, potrivit unui studiu al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din 2020, pe băncile școlilor au învățat peste 190 de eleve care au devenit, în același timp, mame, în anii 2018 și 2019.

O parte dintre ele provin din familii destrămate sau din medii sărace, dar sunt și cazuri care ies din tipare. Mai bine de jumătate dintre aceste fete reușesc să-și continue studiile, însă, doar cu sprijinul celor din jur. Toți trebuie să fie implicați: familia, societatea și școala. Cel puțin asta spun directorii unor școli unde numărul minorelor însărcinate este de ordinul zecilor. Aura și Ștefania au două povești care arată că, deși au ajuns să fie mămici cât încă sunt eleve, viața lor nu se sfârșește aici. Ambele sunt determinate să termine școala și să le ofere micuțelor lor viitorul de care au nevoie. Dar sunt ajutate.

Rapoartele făcute în ultimii ani plasează România pe primele locuri între țările europene atunci când vine vorba despre nașteri în rândul minorelor. Spre exemplu, în anul 2019, un studiu Eurostat, situa țara noastră pe primul loc în ceea ce priveşte rata naşterilor în rândul adolescentelor. Situația acestor copii cu copii este cât se poate de reală. În județul Sibiu, potrivit unei situații prezentate de Inspectoratul Școlar Județean, din anul școlar 2017 – 2018 și până în prezent, sunt aproximativ 193 de eleve care au rămas însărcinate sau sunt mămici cât încă sunt pe băncile școlii, mare parte dintre ele provenind din mediul rural. Circa jumătate dintre fete nu mai frecventează școala. De asemenea, 52 dintre ele sunt eleve de școală generală.

Sursa