mamaplus

21 martie – Ziua mondială a sindromului Down

-
//
21.03.2025

Anual, la data de 21 martie, marcăm Ziua Mondială a Sindromului Down. Ziua nu a fost aleasă întâmplător, asta pentru că 21 martie, a treia lună a anului, este o aluzie la unica triplare a celui de al 21-lea cromozom, cel care provoacă sindromul Down.

mamaplus

Specialiștii afirmă că sindromul Down nu este o boală, dar o schimbare genetică definitivă. O persoană cu acest sindrom are suplimentar o copie a cromozomului 21. Cu alte cuvinte, are 47 de cromozomi în loc de 46. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial, unul din o mie de nou-născuți este diagnosticat cu această modificare genetică.

Sindromul Down poate fi depistat prin investigații prenatale, cum ar fi screeningul biochimic la gravide (dublu test, triplu test), efectuat la indicația medicului.

În Republica Moldova, copiii cu sindromul Down beneficiază de servicii de reabilitare psihoverbală și motorii la Institutul Mamei și Copilului, Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii, Spitalul Clinic Municipal nr. 1 și în toate centrele medicilor de familie care au specialiști în reabilitare și servicii de intervenție timpurie, scrie realitatea.md.

După ce împlinesc vârsta de 18 ani, persoanele cu sindromul Down beneficiază de următoarele servicii: evaluare în cadrul echipei multidisciplinare; consult și evidență la diverși specialiști – reabilitolog, pediatru, neurolog, ortoped, psihiatru, medic funcționalist și psihoterapeut; ședințe de kinetoterapie, hidrokinetoterapie, terapie ocupațională, fizioterapie (electroterapie, magnetoterapie etc.), termoterapie; ședințe cu psihologul, logopedul, psihopedagogul; terapie comportamentală; asistență socială.