mamaplus

În 2024, salariile urmează să fie majorate. Explicațiile experților

-
//
09.09.2024

Deși salariile cetățenilor sunt în creștere, există presiuni post-inflaționiste, susțin experții economici. Potrivit acestora, în anul 2024 salariile moldovenilor ar putea să se majoreze cu aproape 11 la sută. Oamenii spun că salariile sunt mici și fac cu greu față cheltuielilor.

mamaplus

Unii cetățeni spun că în Republica Moldova salariile sunt mici, iar prețurile la produsele alimentare îi bat la buzunar. Cele mai nemulțumite sunt familiile în care lucrează doar un singur membru, transmite Noi.md.

„Foarte mulți prieteni care au rămas în țară au salarii decente”. „Pentru mine e suficient, îmi ajunge”. „O mare parte din salariu îl cheltuiesc pentru produsele alimentare, iarna pentru serviciile comunale. Care au pe cineva peste hotare, poate îi ajută, eu cu soțul lucrăm în țară”. „Sunt foarte mici salariile. Cum au fost salariile opt mii de lei cu șase-șapte ani în urmă, așa și au rămas”. „Salariile sunt mici, nu îți ajunge. Dar dacă mai stai la chirie – e rău”. „Foarte mici salariile. Prețurile la tot s-au scumpit. Cu ce să trăiască omul, dacă o pâine costă nouă lei”. „Nu ne ajunge absolut pentru nimic, având în vedere prețurile pentru mâncare”, au spus oamenii.

În anul 2024 salariile cetățenilor ar putea să se majoreze cu aproape 11 la sută, a declarat expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, în prezent oamenii ar trebui să simtă că o duc mai bine decât acum câțiva ani la capitolul venituri.

„Biroul de Statistică ne anunță că în trimestrul doi din acest an salariul mediu lunar a ajuns la 14 069 de lei. Acum avem un ecou al inflației. Noi am avut doi ani de zile de creștere a prețurilor, salariile au crescut, însă creșterea reală a fost negativă, lucru care rar se întâmplă la noi. Agenții economici sunt forțați să majoreze salariile. Oamenii sunt extrem de nemulțumiți, de aceea avem o presiune post-inflaționistă”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Potrivit IDIS „Viitorul”, în Republica Moldova, costul forței de muncă, atât din remunerarea oficială, cât și din cea neoficială, este de 60% din Produsul Intern Brut. Raportat, costul forței de muncă din țara noastră este aproape de două ori mai scump decât în România. În anul 2023 salariul mediu lunar brut a fost de 13 400 de lei.