mamaplus

20 de elevi din clasa a şasea au suferit arsuri la ochi şi pe față din cauza unei lămpi cu raze ultraviolete

-
//
06.02.2020

Un incident extrem de grav deschide anchete în serie la o şcoală din Braşov. 20 de elevi de clasa a şasea au suferit arsuri la ochi şi pe față din cauza unei lămpi cu ultraviolete folosită pentru dezinfecția sălilor. Lampa ar fi trebuit să funcționeze doar noaptea, când elevii nu sunt la şcoală, dar a fost uitată în priză. Copiii au fost expuşi aproape două ore radiațiilor. 

„Fetița e şi acum în pat, nu poate să privească, nu poate să deschidă ochii, o deranjează foarte tare lumina. Cu ce drept au pus ei lampa aia acolo? Pentru experimente sau ce au vrut să demonstreze cu treaba asta?”, a spus tatăl unei fetițe.

Părinții au intrat în panică imediat după ce copiii au ajuns acasă după ore. 20 de elevi de 11 ani, toți din aceeaşi clasă, au ieşit de la şcoală cu ochii roşii, senzații de usturime şi cu dureri de cap. Unii aveau arsuri chiar şi pe față. Pe grupurile de whatsapp ale părinților, au început să curgă mesajele de îngrijorare.

O lampă cu ultraviolete cumpărată recent pentru dezinfecția sălilor de curs a funcționat aproape două ore în fața copiilor. Dispozitivul periculos trebuie folosit doar pe timpul nopții, doar că femeia de serviciu ar fi uitat să-l scoată din priză. 

„Cadrul didactic care a avut ore, a văzut că lampa funcționează. Cadrele didactice vor fi informate despre acest lucru, pentru că ele nu utilzează aceste instrumente”, a menționat Mihaela Nicodin, director Şcoala 11 Brașov.

Cinci copii au ajuns de urgență la Spitalul Mârzescu din Braşov. Restul au fost duşi la medicii de familie sau la cabinete private. 

„Au suferit arsuri superficiale la nivelul corneei şi conjunctivei. Este aceeaşi situație cu cea a unui adult care se uită sau sudează fără mască. Se produc eroziuni, mici arsuri la nivelul ochiului”, a afirmat Dan Dumitrache, medic oftalmolog.

„Ca şi tratament, le-am dat un antiinflamator, le-am dat şi un antbiotic combinat cu antinflamator să prevenim o eventuală infecție pe aceşti ochi iritați”, a spus Mircea Varga, medic Spitalul Mârzescu.

Astăzi, niciun elev nu a mai venit la cursuri. Cu toții sunt acasă, sub tratament, în timp ce autoritățile care ar fi trebuit să se ocupe de siguranța copiilor se contrazic între ele.

Trei astfel de lămpi bactericide, folosite în general în spitale, a achiziționat şcoala din Braşov pentru prevenirea gripei. Legea nu reglementează utilizarea acestora în şcoli şi grădinițe. Pe lângă anchetele interne, şi polițiştii au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.