În 15 localități din Moldova nu sunt grădinițe pentru că nu are cine le frecventa

În 15 localități din Moldova nu sunt grădinițe pentru că nu are cine le frecventa

-
//
29.03.2018

Tinerele familii din Moldova refuză să mai facă copii, așteptând vremuri mai bune, locuri de muncă bine plătite, locuri de trai, susținere din partea statului și, nu în ultimul rând, un acces mai larg la servicii medicale de calitate.

În 15 localități din Moldova nu sunt grădinițe pentru că nu are cine le frecventa

Mulți decid să emigreze, stabilindu-se cu traiul în țările Uniunii Europene, ceea ce generează un adevărat declin demografic în Republica Moldova. 

Sunt constatări ale participanților la audierile publice cu privire la implementarea Programului Național Strategic în domeniul Securității Demografice, organizare de comisia parlamentară de profil, scrie ipn.md.

„Cauza principală a problemei demografice de la noi în țară este scăderea numărului de nașteri și emigrarea continuă a populației în țările dezvoltate. Dacă în 2016 numărul de nașteri a fost de 36,6 mii, în 2017 s-au înregistrat doar 34,6 mii de copii născuți. Un alt factor care influențează declinul demografic este scăderea numărului femeilor cu vârstă productivă. Vorbim și despre mortalitatea înaltă a populației, despre speranța mică de viață etc”, a declarat directorul Centrului de Cercetări Demografice al Institutului Naţional de Cercetări Economice, Olga Găgăuz.

Participanții la dezbateri au remarcat că în Moldova sunt localități în care nu există grădinițe, pentru că nu sunt copii care să le frecventeze.

„În țară funcționează circa 1.450 de instituții de dezvoltare timpurie, care sunt frecventate de aproximativ 150 de mii de copii cu vârsta cuprinsă între 1-6 ani. Dar avem aproape 15 localități unde nu sunt deschise grădinițe pentru că minori cu vârsta de 0-4 ani lipsesc”, a declarat Mariana Goraș, șef adjunct al Direcției învățământ preuniversitar a Ministrului Educației, Culturii și Cercetării.

Ministrul sănătăți, muncii și protecției sociale, Svetlana Cebotari, susține că totuși în ultimii ani Moldova a reușit să înregistreze mici progrese în combaterea problemei demografice. 

„Toți cetățenii Moldovei merită să aibă o viață prosperă, iar Guvernul face tot posibilul în acest sens. A fost implementat programul Prima Casă, care va motiva tinerii să nu mai plece peste hotare. Acest program se va extinde asupra funcționarilor publici, ceea ce va motiva tinerii să se angajeze în instituțiile de stat. A fost schimbat sistemul de pensionare, a fost mărită indemnizația unică la naștere. Tinerilor mămici în maternitate le vom oferi acel pachet cu lucruri de primă necesitate pentru bebeluș, au fost elaborate mai multe politici care prevăd incluziunea persoanelor cu dezabilități”, a declarat Svetlana Cebotari.

La finalul audierilor, șefa Comisiei protecție socială, sănătate și familie, deputata Valentina Buliga, a solicitat tuturor participanților să transmit spre examinare comisiei toate propunerile de politici menite să oprească declinul demografic. 

„Dacă vom avea o politică demografică eronată, vom pune pe umerii viitoarelor generații sarcini imposibil de rezolvat. Trebuie să decidem exact care sunt cele mai eficiente reforme și politici care trebuie implementate de urgență”, a menționat Valentina Buliga.

Potrivit recensământului din 2014, în Moldova locuiesc 2,8 milioane de cetățeni, cu aproape 400.000 de oameni mai puțin decât în 2004.

Sursa: ipn.md