15% dintre bărbații din Republica Moldova sunt infertili

15% dintre bărbații din Republica Moldova sunt infertili

-
//
27.07.2015

Dacă în alte țări datele statistice arată că unul din 10 bărbați au probleme de sterilitate, în Moldova numărul lor este aproape dublu. Astfel, unul din 5-6 reprezentanți ai sexului tare sunt infertili. Totodată, pentru cei peste 1,7 milioane de bărbați din țara noastră, există doar 15 medici-andrologi. 

15% dintre bărbații din Republica Moldova sunt infertili

Medicii explică acest fenomen prin faptul că bărbații se interesează prea puțin de sănătatea lor sexuală. În plus, dacă reprezentanții sexului tare nu duc un mod de viață nesănătos, mănâncă dezechilibrat, consumă alcool și fumează excesiv, impotența se declanșează mult mai repede. „Bărbatul poate avea o mulțime de boli despre care nu știe și nici nu-și dă seama. Poate avea disfuncție sexuală, iar asta este oglinda sănătății generale. Mulți nu știu despre acest detaliu și li se pare că așa și trebuie să fie, iar peste câțiva ani poate apare atacul de cord, ictus sau alte probleme”, a menționat într-un interviu pentru MedNews medicul androlog, Ion Dumbrăveanu. 

Totodată, din punct de vedere al masculinității și virilității, un bărbat de 60 de ani trebuie să se deosebească de un bărbat de 30 de ani cu nu mai mult de 10 %. „Dacă ai 50 de ani și te deosebești deja cu 20% față de cum erai la 30 de ani, trebuie să cauți problema. La fel ca și femeile, bărbații au andropauză (perioadă de involuție a funcției testiculare). Acest proces depinde de constituția bărbatului, de aceea, la unii apare la vârsta de 60-70 de ani, iar la alții – la 45-50 de ani”, a adăugat andrologul. 

Andropauza se manifestă aproximativ ca menopauza la femei, doar că mai lent. Andropauza se tratează, poate fi prevenită, iar respectând câteva reguli comportamentale, perioada apariției ei poate fi extinsă.

„Despre gravitatea situației din țară, nu pot să vă spun nimic, pentru că la noi în țară nu s-au făcut nici un fel de studii legate de probleme sexuale ale bărbaților. Poate pentru că andrologia este un domeniu mai nou în medicină, până acum de problemele bărbaților ocupându-se medicul urolog”, a afirmat Ion Dumbrăveanu.

În Republica Moldova sunt medici andrologi doar în Chișinău, Bălți, Soroca și Edineț. În total, cu specializare în andrologie sunt aproximativ 15 medici, majoritatea sunt urologi-andrologi sau dermatologi-andrologi.

Sursa: mednews.md