mamaplus.md

12 oameni au murit din cauza complicațiilor provocate de gripă

-
//
01.02.2019

Numărul deceselor din cauza complicaţiilor provocate de gripă de la începutul sezonului rece a ajuns la 12. Dintre acestea, trei persoane au decedat în ultimele trei zile.
 

mamaplus.md

Victimele sunt persoane nevaccinate şi care aveau boli cornice. Datele au fost prezentate de Aliona Serbulenco, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii în cadrul unui briefing de presă privind situaţia epidemiologică din ţară. 

În sezonul rece, în scopul monitorizării răspândirii virusurilor gripale, au fost prelevate peste 640 de probe de la pacienţi. În 34 la sută din cazuri a fost depistat virusul gripal de tip AH1N1. În acelaşi timp, în total în această perioadă au fost înregistrate peste 140 de mii de infecţii acute a căilor respiratorii, în creştere cu 20 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

De asemenea, autorităţile susţin că deşi în România este anunţată stare de epidemie de gripă, nu este motiv de panică. Medicii vin cu un apel să se adreseze la medic la primele simptome şi să evite automedicaţia.

"Actualmente, în Republica Moldova funcționează sistemul de supraveghere epidimiologică și virusologică la gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare și a infecțiilor acute severe, precum și monitorizarea circulației virușilor gripali în conformitate cu cerințele organizației Mondiale a Sănătății, a centrului european de Control și Prevenire a bolilor de la Stockholm.

Datele sunt analizate la nivel teritorial și național, sunt furnizate factorilor de decizie prin rețeaua europeană Euroflu ȘI FluNet, conform recomandărilor OMS. Începând cu săptămâna 40 a anului 2018, adică 1 octombrie 2018 și până în prezent se efectuează supravegherea epidimiologică și monitorizarea răspândirii geografice a intensității și tendiței procesului epidemic.

Tulpina dominantă a virusului gripal În Republica Moldova este AH1N1, cu un impact moderat asupra sistemului de sănătate. În total s-au înregistrat 541 de cazuri de gripă clinică în 27 de teritorii administrartive. În perioada 1 octombrie 2018 - 1 februarie 2019, la prezența virusurilor gripali au fost investigate 641 probe, din care 222 sau 34,6% au fost pozitive", a spus Aliona Serbulenco, secretarul de Stat în domeniul Sănătății Publice.

Sursa: publika.md