mamaplus

11 femei din Moldova și-au pierdut sarcina din cauza infectării cu COVID-19

-
//
29.10.2021

Unsprezece femei din țara noastră și-au pierdut sarcina din cauza virusului COVID-19, în anul 2021, la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău (IMC), informează Gazeta de Chișinău. Una dintre aceste femei a suferit un avort spontan, iar celelalte zece au fost internate pentru întreruperea sarcinii la indicații medicale. Pacientele erau fără comorbidități. Doar una era vaccinată, afirmă Iurie Carauș, șeful Centrului perinatal din cadrul Institutului Mamei și Copilului din capitală.

Potrivit lui, femeile însărcinate și lăuzele fac forme mai severe de boală, în comparație cu femeile care un sunt gravide și au nevoie de internare în secțiile de terapie intensivă. Riscul de deces matern este de 2,2% la o sută de mii de nou-născuți vii.

Vârsta de peste 35 de ani, obezitatea, boile cardiovasculare, oncologice, sistemice și diabetul zaharat sunt factorii de risc pentru simptomatologie gravă a infecției cu COVID-19. Totodată, în timpul sarcinii se constată o creștere a incidenței mortalității și a nașterii premature.

Vaccinarea este un scut împotriva COVID-19 la femeile însărcinate și cele care alăptează. Datorită vaccinării, fătul este asigurat cu anticorpi prin placentă, iar sugarul își primește doza de protecție prin intermediul alăptării.