mamaplus

100 de cupluri infertile din Chișinău vor putea face gratuit procedura de fertilizarea in vitro. Care sunt condițiile?!

-
//
03.05.2023

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat marți în ședință Programul municipal pentru reproducere umană asistată medical în municipiul Chișinău, pentru anii 2023-2025, care prevede susținerea financiară a cuplurilor infertile, pentru efectuarea unei proceduri de fertilizare in vitro (FIV), scrie alocapitala.md.

mamaplus

Acest Program este o premieră pentru municipalitate, iar scopul inițiativei este de a acorda un ajutor financiar din sursele bugetului municipal pentru maxim 100 de cupluri infertile, anual, începând cu anul 2023, cu domiciliul permanent al femeii (viza de reședință) în municipiul Chișinău și vârsta de 24-45 de ani, în vederea efectuării unei proceduri FIV în cadrul clinicilor medicale specializate din municipiul Chișinău.

Suma alocată anual în buget pentru Programul municipal de reproducere umană asistată este de 6 milioane de lei, iar cuantumul suportului financiar enunțat nu va depăși 60 mii lei per cuplu.

Drept sursă de acoperire a costurilor necesare pentru realizarea Programului de suport financiar pentru reproducere umană asistată medical în municipiul Chișinău pentru anii 2023-2025, se consideră mijloacele financiare aprobate în bugetul municipal. Costurile respective vor fi actualizate anual, reieșind din volumul alocațiilor aprobate în bugetul municipal.

Documentul a fost elaborat spre implementare în municipiul Chișinău pentru o perioadă de 3 ani, în scopul susținerii familiilor care suferă de infertilitate, accesului sporit la serviciile de reproducere umană,  îmbunătățirii sănătății și calității vieții populației, în condițiile când infertilitatea reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în Republica Moldova.

Asemenea programe de redresare a problemei infertilității există în multe state din UE.

Începând din anul 2017, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova finanțează la nivel național, prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, 60 de proceduri FIV anual (pentru 60 de femei din republică).