mamaplus

10 persoane au ajuns la spital din cauza intoxicațiilor cu ciuperci

-
//
25.10.2019

De la începutul săptămânii Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 53 solicitări pe motiv de intoxicație, dintre care 10 persoane cu intoxicații cu ciuperci.

Cel mai grav caz a fost înregistrat pe 22 octombrie în raionul Cantemir. Un grup de 5 persoane a apelat la Serviciul de Urgență, în urma consumului de ciuperci culese în condiții casnice. La fața locului a sosit echipa PAMU Baimaclia care a acordat asistență medicală de urgență la etapa de prespital. Ulterior, 4 pacienți au fost transportați la IMSP Spitalul Raional Cantemir pentru tratament.

Semnele intoxicației cu ciuperci pot apărea de la câteva minute de la consum până la 3-6 ore. Simptomele se manifestă prin: slăbiciune, grețuri, vomă, amețeli, tulburări de vedere și halucinații.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească îndeamnă cetățenii să consume doar ciupercile achiziționate din locuri autorizate și să evite procurarea ciupercilor din locurile neautorizate. În cazuri suspecte de intoxicații apelați numărul de urgență 112.